• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:18 - 05 Αυγ 2009

Στα 1,5 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές στο 6μηνο

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές το πρώτο εξάμηνο του 2009, φτάνοντας τα 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), οι ακάλυπτες επιταγές ενδέχεται να προκαλέσουν «ασφυξία» στην αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα, και ειδικότερα να πλήξουν τον κλάδο της μεταποίησης. Σημειώνεται ότι τη θέσπιση συγκεκριμένου χρονικού ορίου στην εξόφληση των επιταγών ζήτησαν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Βλάχο, ο πρόεδρος και ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ, Δ.Ασημακόπουλος και Κ.Σκορίνης, αντίστοιχα.

Αναλυτικά, δύο στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών. Μεγαλύτερη χρήση επιταγών γίνεται στη μεταποίηση (78%) και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ 87,7%, επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα 84,4% και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ 76,4%).

Ακόμη, από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών περίπου οι μισές (47,2%) καλύπτουν με επιταγές πάνω από το 50% των συναλλαγών τους. Το εμπόριο και η μεταποίηση πραγματοποιούν το 65% και το 67% των συναλλαγών τους αντίστοιχα, ενώ διαφαίνεται ευθέως ανάλογη σχέση μεταξύ χρήσης επιταγών και μεγέθους επιχείρησης.

Η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 2 ως 5 μήνες στο 55,5% των επιχειρήσεων, ενώ για το 30% των επιχειρήσεων, η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 6 μήνες και άνω. Το 14,4% των επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να σταθμίσει το μέσο διάστημα της μεταχρονολόγησης, καθώς διαθέτει μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων χρονικών διαστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις για τις οποίες η μεταχρονολόγηση των επιταγών υπερβαίνει τους 6 μήνες είναι μεταποιητικές (49%), καθώς και επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους από πλευράς απασχόλησης και τζίρου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 8-14 Ιουλίου 2009 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 831 επιχειρήσεων.