• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
15:14 - 21 Δεκ 2010

Τ. Μπιρμπίλη: Μέτρα για τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας

Τη λήψη μέτρων μετά τις γιορτές με σκοπό την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Η κα Μπιρμπίλη δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι μετά τις γιορτές θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα αποτελούν, πρωτόγνωρη τομή, όπως είπε, στις μέχρι τώρα πρακτικές και συνήθειες στον τομέα της ανάπτυξης περιοχών, ιδιαίτερα μάλιστα των υποβαθμισμένων.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις παρεμβάσεις αυτές η απασχόληση θα αυξηθεί στους 1.350.000 εργαζόμενους την επόμενη τριετία στον τομέα των κατασκευών, από 1.100.000 που δραστηριοποιούνται σήμερα.

Οπως υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη, στόχος των έργων αναβάθμισης που προβλέπονται μέσα από τα δύο προγράμματα Αθήνα -Αττική 2014 και Θεσσαλονίκη 2012, θα είναι: -Η συγκράτηση ή επιστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές -Η προσέλκυση κατοίκων και ενοικιαστών μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και αλλαγή μέρους της υπάρχουσας χρήσης σε χρήση κατοικίας.

Ακόμα, η κ. Μπιρμπίλη, επεσήμανε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα κατατεθούν οι προτάσεις για τα Ρυθμιστικά Σχέδια για τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ υπογράμμισε ότι τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αθήνας, εξελίσσονται γρήγορα και περιλαμβάνουν πεζοδρόμηση λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, γραμμική πλατεία στην Πανεπιστημίου με μέσα σταθερής τροχιάς πάνω σε αυτή, Φαληρικός Όρμος, αναβάθμιση των παραδοσιακών περιοχών κατοικίας της Αθήνας - Πατήσια, Κυψέλη, Εξάρχεια. Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Ειδικού Ταμείου Xαρτοφυλακίου, με προϋπολογισμό 396 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ και συνεισφέρει στα τραπεζικά δανειακά κεφάλαια ενώ παρέχει ρευστότητα στην αγορά με μειωμένα επιτόκια. «Αντίστοιχες δράσεις προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις δίνοντας τη δυνατότητα να μειώσουν τις καταναλώσεις τους, τα κόστη τους και τις εκπομπές άνθρακα», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας ότι «ξεκινάμε ήδη με τις τρεις πρώτες πράσινες γειτονιές στη Δυτική Αθήνα και 40 Πράσινα Σχολεία».