Η φιλοδοξία του Έλληνα Πρωθυπουργού να προσελκύσει επενδυτές πάει εναντία στην «κληρονομιά» της κρίσης χρέους της χώρας του, όπως σημειώνει το Bloomberg. Με λίγα λόγια δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα. Tα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται στις 10 Απριλίου, θα δείξουν ότι η ανεργία διαμορφώνεται πάνω από το 27% ( στο 27,5%) και οι τιμές καταναλωτή θα κινηθούν χαμηλότερα ( πτώση 1,1%) από το προηγούμενο έτος για 13ο μήνα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
«Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ανοικτά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα , ιδιαίτερα σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους , όπως σημειώνει ο Τζιανλούκα Ζίλιο, διευθυντής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Sunrise Brokers. «Το πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή, κάτι που προφανώς θα βαρύνει τον προϋπολογισμό», όπως προσθέτει.
Οπως αναφέρεται, η χώρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της στην ύφεση που ξεκίνησε το 2008 , πράγμα που σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει παραμείνει σε περίπου 175%, παρά την αναδιάρθρωση του χρέους της πριν από δύο χρόνια .
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι υπάρχει πιθανότητα για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ, αντίθετα , ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι μια τέτοια διάσωση ίσως και να μην είναι απαραίτητη.
«Εξακολουθεί να είναι η χρονιά της μετάβασης για την Ελλάδα», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.«Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του έτους για να δούμε σταθερή και σημαντική αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της εικόνας της οικονομίας, προσθέτει.
Οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές τον επόμενο μήνα θα αποτελέσουν για τον Αντώνη Σαμαρά ένα τεστ για το πόσο υπομονή έχει μείνει στους Έλληνες μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, καταλήγει το Bloomberg, με τις πρόσφατες δημοκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα του έχει χάσει έδαφος και έρχεται στη δεύτερο μετά το Σύριζα.