• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Σταθάκης: Φόροι και εισφορές στον μέσο όρο της ΕΕ
12:47 - 01 Δεκ 2015

Σταθάκης: Φόροι και εισφορές στον μέσο όρο της ΕΕ

Τη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις ξένες επενδύσεις προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε πως η επιβολή των capital controls δεν ήταν επιλογή της Ελλάδας και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος, «η φορολογία της και οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι στο μέσο όρο της ΕΕ», είπε ο ίδιος. Προανήγγειλε επίσης πως θα αλλάξει το σύστημα δημοσίων συμβάσεωνκαι προμηθειών, το νέο πλαίσιο έχει γίνει σε συνεργασία με την Κομισιόν όπως είπε, με στόχο μεταξύ των άλλων τη βελτίωση των σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός εκτίμησε πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει νωρίτερα από το β’ εξάμηνο πιθανότατα το δεύτερο τρίμηνο του 2016 όπως είπε, ενώ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αν προχωρήσει θετικά που όλοι περιμένουμε να ολοκληρωθεί θετικά η οικονομία θα έχει σταθεροποιηθεί» ανέφερε ο υπουργός ο οποίος σημείωσε πως οι παλιοί αναπτυξιακοί νόμοι έχουν αφήσει ένα τεράστιο χρέος 3 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δίνει έμφαση στην παραγωγή και στις εξαγωγές.

«Μπορούμε να βγούμε από την κρίση», είπε ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως το χρέος είναι εξόφθαλμα μη βιώσιμο, και αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους στο μέλλον ανέφερε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχουν πρωτοβουλίες για αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσει, καθώς και άλλες αλλαγές μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση ενός σταθερότερου πλαισίου φορολόγησης για ξένες επενδύσεις.