• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
01:28 - 08 Νοε 2012

27 ευρώ το ελάχιστο κόστος επίσκεψης σε δημόσιο νοσοκομείο από 1/1/2014

  Δύο νέοι φόροι για τους ασθενείς, ένας νέος φόρος για τους φαρμακοποιούς περιλαμβάνεται στην ατζέντα υγείας του μεσοπρόθεσμου, πέρα από την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και της πλήρους συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία .
Έτσι η ολιγοήμερη νοσηλεία σε ένα κρατικό νοσοκομείο από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα κοστίζει ακριβά. Ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλλει 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κάθε συνταγή που θα εκτελεί στα φαρμακεία και 25 ευρώ για τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο του ΕΣΥ. Κι όλα αυτά, εκτός των ασφαλιστικών εισφορών, που πληρώνει για τις υγειονομικές υπηρεσίες που του παρέχονται. Σ΄ αυτά πρέπει να προστεθεί το κόστος για το τηλεφωνικό ραντεβού 1-5 ευρώ, αλλά και το αντίστοιχο για τις εργαστηριακές του εξετάσεις, που φτάνει το 15%, για τα φάρμακα των χρόνιων ασθενειών, που είναι στο 25%, αλλά και η πληρωμή μέρους της νοσηλείας του.
Στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου με τίτλο « Ρυθμίσεις Θεμάτων Φαρμακευτικών Δαπανών, Συμψηφισμού Απαιτήσεων και Εκκαθαρισμένων Οφειλών Νοσοκομείων» προβλέπεται επίσης η αναδρομική είσπραξη (rebate) 5% από τους φαρμακοποιούς για όσα ακριβά φάρμακα (λίστα 3816) χορηγούν και μάλιστα ανεξάρτητα από την εμπρόθεσμη καταβολή τους. Επιπλέον, η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να πέσει στο 1/12 του προϋπολογισμού και τυχόν επιπλέον δαπάνη θα πρέπει να καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο ΕΟΠΥΥ θα εξοφλά τους προμηθευτές του σε 60 ημέρες και όχι στις 45, ενώ σε ότι αφορά τη δραστική ουσία ο νομοθέτης θέτει πλαφόν στις συνταγές με εμπορική ονομασία φαρμάκων ορίζοντας ότι το μερίδιο των συνταγών με εμπορική ονομασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε ιατρός.
Επιπλέον, στο ίδιο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για την διακυβέρνηση αναφέρεται πως προβλέπονται ακόμη και οι απολύσεις γιατρών. Όπως σημειώνεται «Ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει ότι ο αριθμός των γιατρών θα μειωθεί κατά 10% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012, και κατά 10% το 2013».