ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανήλθε με «φόρα» για το 8x8 το Χρηματιστήριο Αθηνών

11:53 - 11 Απρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Επανήλθε με «φόρα» για το 8x8 το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μετά από δύο αργίες (Παρασκευή, Δευτέρα), λόγω του Πάσχα των Καθολικών, το Χρηματιστήριο Αθηνών επιστρέφει σήμερα (11/4) με θετικά πρόσημα στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +1,43% και στις 1.089,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 22,99 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 1,09% στις 2.626,05 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο κατά 1,57% στις 792,79 μονάδες.

Η τελευταία συνεδρίαση για τη Λεωφόρο Αθηνών έκλεισε στις 6 Απριλίου, με το 7x7 στα κέρδη, ενώ φαίνεται πως μπαίνουν και σήμερα οι βάσεις για την 8η σερί θετική συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι οι τραπεζικές ανησυχίες έχουν υποχωρήσει προσωρινά στην προσοχή των επενδυτών βρίσκονται οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια από τη μία και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων από την άλλη, που για το Χ.Α λειτουργούν ως «καύσιμο».

Πιο συγκεκριμένα, τη «σκυτάλη» πήρε σήμερα η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη, με τα EBITDA να αυξάνονται στα στα €122,9 εκατ. ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί χθες (10/4) η Prodea με αυξημένο τζίρο κατά 39,3%, και πολλές άλλες εταιρείες που ανακοίνωσαν σημαντικά κέρδη μέσα στο 2022.

Αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων στην Αμερική αναμένονται νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας μέσα στην εβδομάδα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της Fed (οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση κατά 25 μ.β), και αντίστοιχα αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις από πλευράς ΕΚΤ, και των υπόλοιπων τραπεζών καθώς ο πληθωρισμός απέχει ακόμα πολύ από τα επιθυμητά επίπεδα.

Για το επενδυτικό κοινό του Χ.Α, μετράει και το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαϊου, καθώς το ενδεχόμενο να πάμε σε 2ο ή και σε 3ο γύρο θα σημάνει καθυστέρηση για μια σειρά από νομοσχέδια, μεταρρυθμίσεις, τροπολογίες που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Τέλος χαμηλή αναμένεται η συναλλαγματική δραστηριότητα της εβδομάδας, καθώς είμαστε λίγες μέρες πριν από το Πάσχα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας (10/4) η Wall Street, καθώς οι φιλότιμες προσπάθειες μερίδας του επενδυτικού κοινού ήταν τελικά αρκετές προκειμένου, να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη νέα ύφεση αλλά και την αγωνία για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Fed.

Ακόμα, θετικά πρόσημα καταγράφουν σήμερα, Μεγάλη Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το επενδυτικό κλίμα παρουσιάζεται βελτιωμένο συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά στις αγορές της Ασίας, εκεί σημειώθηκαν μικτές τάσεις, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κορέας να κρατήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%.
Το ταμπλό στο Χ.Α

Στον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές της ALPHA BANK ανεβαίνουν σημαντικά κατά 1,82%, της ΕΤΕ (+0,74%), της ΕUROBANK (+1,87%) και της ΠΕΙΡ (+1,98%).

Με θετικό πρόσημο βρίσκονται επίσης οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,81%), της ΠΡΟΦ (+4,33%), της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (+2,26%), της JUMBO (+1,19%) και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+2,40%).

Αντίθετα υποχωρούν οι μετοχές της ΕΠΣΙΛΟΝ (-2,28%), της ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-0,44%), του ΟΛΠ (-0,72%), του ΟΠΑΠ (-0,20%) και της ΡΕΒΟΙΛ (-0,37%).

 Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 11 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.