ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο στον απόηχο της Fitch

12:48 - 04 Δεκ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο στον απόηχο της Fitch
Ήπια πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο ξεκίνημα της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, με τους επενδυτές να υποδέχονται με ψυχραιμία την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch Ratings, καθώς ως ένα μεγάλο βαθμό την είχαν προεξοφλήσει.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανέβασε level την Ελλάδα, τοποθετώντας την σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, όντας ο τέταρτος που το κάνει μετά την Scope Ratings, την DBRS Morningstar και την Standard and Poor’s. Πλέον, η Fitch βαθμολογεί με BBB- και σταθερό outlook τη χώρα, από BB+ προηγουμένως.

Άκρως θετικά ήταν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, καθώς, όπως ανέφεραν, ανοίγουν οι «πόρτες» σε μία δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συνδέεται με τη μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές. Το 2024 αναμένεται να προχωρήσουν περαιτέρω οι διαδικασίες για το upgrade του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Δευτέρας (4/12), ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί κάτω από το όριο των 1.280 μονάδων, με τις 1.270 μονάδες προς το παρόν να μην κινδυνεύουν. Σύμφωνα με την Κύκλος Χρηματιστηριακή, πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση του δείκτη αποτελούν οι 1.299 μονάδες. Εύλογη θεωρείται η κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, τα οποία οδήγησαν το Χρηματιστήριο σε υψηλό τριών μηνών.

Ειδικότερα, ο ΓΔ σημειώνει σήμερα πτώση 0,40% στις 1.275 μονάδες, ο FTSE 25 (δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει 0,28% στις 3.105,59 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 0,36% στις 1.064,81 μονάδες. Αντίθετα, ο Mid Cap (δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά 0,62% στις 2.147,72 μονάδες. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο ΟΤΕ, η Autohellas και η Eurobank.

Δείτε εδώ τους τίτλους με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο ταμπλό

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 04 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.