ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Rebalancing στις αγορές, αλλά παραμένουν «σφιχτές»

21:30 - 04 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
Φυσικό αέριο: Rebalancing στις αγορές, αλλά παραμένουν «σφιχτές»
Γίνεται ένα σταδιακό rebalancing στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, αλλά αναμένεται να παραμείνουν «σφιχτές» το 2023 εν μέσω χαμηλότερων παραδόσεων από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου υπέστησαν μεγάλο σοκ εφοδιασμού το 2022, όταν η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αγωγών κατά 80%, προκαλώντας παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με το Reuters, ο ήπιος καιρός, η αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η έντονη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου βοήθησαν στο να μετριαστεί το σοκ αφήνοντας τις αποθήκες της Ευρώπης πλήρεις κατά 60%.

«Η μείωση των πιέσεων στην αγορά και οι σχετικά καλά εφοδιασμένες αποθήκες ενόψει του καλοκαιριού είναι μερικοί λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού», ανέφερε η IEA στην τριμηνιαία έκθεσή της για την αγορά φυσικού αερίου.

«Οι βελτιωμένες προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου το 2023 δεν αποτελούν εγγύηση έναντι της μελλοντικής αστάθειας ... ο παγκόσμιος εφοδιασμός φυσικού αερίου πρόκειται να παραμείνει περιορισμένος το 2023 και το παγκόσμιο ισοζύγιο υπόκειται σε ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων», αναφέρεται στο report.

Κίνδυνοι όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, π.χ. ξηρό καλοκαίρι, η χαμηλή διαθεσιμότητα LNG και η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των ρωσικών παραδόσεων στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να εντείνουν τις ανησυχίες στην αγορά και την αστάθεια των τιμών.

Στην Ευρώπη, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 16% ή 55 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), κατά την περίοδο 2022/23. Το report αναφέρει ότι η ΕΕ χρειάζεται μόνο το μισό του επιπέδου έγχυσης αποθήκευσης που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2022 για να επιτύχει τον στόχο αποθήκευσης του 90% έως την έναρξη της περιόδου 2023/24.

Το LNG αντιπροσωπεύει πλέον τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2022/23. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 25% ή 20 bcm κατά την ίδια περίοδο, με τις ΗΠΑ να παρέχουν πάνω από το 45% της σταδιακής προσφοράς.

Ωστόσο, η παγκόσμια προσφορά LNG προβλέπεται να αυξηθεί κατά μόλις 4% (ή πάνω από 20 bcm) το 2023, κάτι που δεν θα ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές LNG της Κίνας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 20% το 2022, επιτρέποντας υψηλότερες ροές LNG προς την Ευρώπη, ανέκαμψαν τον Μάρτιο, υποστηριζόμενες από την υψηλότερη εγχώρια ζήτηση. Οι εισροές LNG στην Κίνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-15% σε σύγκριση με το 2022, αλλά θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2021, ανέφερε η IEA.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.