ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο, αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

14:54 - 04 Οκτ 2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο, αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο
Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα προς την Κομισιόν για τα πρόσθετα τέλη που επιβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες στις χειραποσκευές.

Η Ολομέλεια του ΕΚ με το ψήφισμά του ζητά να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση με σκοπό οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ να καταργήσουν τα πρόσθετα τέλη για τους επιβάτες που φέρνουν χειραποσκευές στην καμπίνα, καθώς και τις πρόσθετες και ενίοτε κρυφές χρεώσεις, που δυσχεραίνουν τη σύγκριση των τιμών από τους επιβάτες.

Παράλληλα καλεί την Ευρωπαική Επιτροπή να υποχρεώσει τις αεροπορικές εταιρείες να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και πρότυπα σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με το μέγεθος των χειραποσκευών.

Σε περίπτωση που εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες, εκατομμύρια επιβάτες σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούν να μεταφέρουν δωρεάν τη χειραποσκευή τους στο αεροσκάφος, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για διαφορετικούς περιορισμούς μεγέθους και βάρους από διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες. Κάτι που θα διευκολύνει επιπλέον τους επιβάτες που μετακινούνται με διαφορετικές εταιρείες, μέχρι την άφιξή τους στον προορισμό τους. Παράλληλα οι επιβάτες θα μπορούν να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές κάθε αεροπορικής εταιρείας, χωρίς κρυφές και επιπλέον χρεώσεις, ώστε να επιλέγουν την πιο οικονομική πτήση.

Επιπλέον, το ΕΚ σημειώνει ότι όταν οι επιβατες ταξιδεύουν με μικρά κατοικίδια στην καμπίνα, οι επιτρεπόμενες διαστάσεις στους ειδικούς κλωβούς μεταφοράς τους, διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ αεροπορικών εταιρειών, γεγονός που προκαλεί παρόμοια προβλήματα στους επιβάτες.

Αντιδράσεις

Το ψήφισμα του ΕΚ είναι μη δεσμευτικό, συνεπώς ουδείς γνωρίζει εάν και πότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις, προτείνοντας μια ρυθμιση που θα εγγυαται την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή αεροπορικές εταιρείες, κυρίως χαμηλού κόστους, αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο κατάργησης των χρεώσεων για τις χειραποσκευές.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 04 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.