ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τρέχει» η πράσινη συνεργασία ΔΕΗ Ανανεώσιμες - RWE

18:20 - 13 Οκτ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Τρέχει» η πράσινη συνεργασία ΔΕΗ Ανανεώσιμες - RWE
Τρέχει η συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE Renewables με βάση όσα αναφέρουν στελέχη της εισηγμένης.

Συγκεκριμένα, μέσω της κοινής τους εταιρείας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακής, ξεκινά έως το τέλος του έτους η πρώτη «πράσινη» επένδυση που αναπτύσσουν οι δυο όμιλοι, δηλαδή το  πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW στο Αμύνταιο.

Πρόκειται για το πρώτο έργο από τα έργα συνολικής ισχύος 940 ΜW που έχει εισφέρει η ΔΕΗΑΝ στην κοινοπραξία.Το πάρκο θα κατασκευαστεί στο πρώην Λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονίας.  Επίσης, από το 2023  και σε δυο φάσεις θα ξεκινήσει η υλοποίηση των υπόλοιπων οκτώ φωτοβολταϊκών που έχει εισφέρει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή που έχει μετοχικό κεφάλαιο 153,4 εκατ. ευρώ.
 
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέφερε σε είδος εννέα 100% θυγατρικές της εταιρείες  που ωριμάζουν ισάριθμα φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ έως 940 MW και απέκτησε το 49% της ΜΕΤΩΝ. Η RWE Renewables  από την πλευρά της, απέκτησε το 51% των μετοχών με καταβολή μετρητών, αποκτώντας το 51% της εταιρείας και διατηρώντας τον αποκλειστικό έλεγχο. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων  αντίστοιχου μεγέθους (1 GW) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα, με σκοπό να τα συμπεριλάβει στην ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή.  Επίσης, η  RWE Renewables από την πλευρά της έχει  εξασφαλίσει το χαρτοφυλάκιο έργων που θα συμπεριληφθούν στην κοινή εταιρεία.  Υπενθυμίζεται ότι 
 
Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το ότι το χαροφυλάκιο ΑΠΕ  των 2 GW θα οδηγήσει και σε σύναψη μακροχρόνιων πράσινων διμερών  συμβάσεων αγοραπωλησίας (PPA).  Μάλιστα, ο σχεδιασμός δεν προβλέπει μόνο τη σύναψη ενδο-ομιλικών PPA (δηλαδή πώληση της παραγόμενης ενέργειας στον όμιλο ΔΕΗ), αλλά άνοιγμα και σε άλλους αγοραστές σε άλλους ομίλους. 
 
 Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου του Ομίλου, η πλατφόρμα έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ελλάδα. H εγκατεστημένη ισχύς του πράσινου χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ ανέρχεται σε 280 MW και θα αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος του έτους, αφού έργα ισχύος 394 MW βρίσκονται υπό κατασκευή ή προ της έναρξης των εργασιών (Ready to Build). Η ΔΕΗ διαθέτει «δεξαμενή» έργων ΑΠΕ υψηλής ωριμότητας, καθώς 4 GW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.