Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Η γενική συνέλευση των Ελλήνων εφοπλιστών πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε μεταβατική φάση, όπου οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις, η γεωπολιτική αστάθεια, η έλλειψη ναυτικών και οι προκλήσεις της χρηματοδότησης διαμορφώνουν το μέλλον της.
Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί στρατηγικές επενδύσεις, συνεργασίες και προσαρμογή στις τεχνολογικές και ρυθμιστικές εξελίξεις, ώστε να διατηρήσει την παγκόσμια ηγετική της θέση.
Οι κυριότερες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί είναι οι εξής:
- Οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και ενεργειακή μετάβαση για την μείωση των εκπομπών άνθρακα. Όπως είναι ήδη γνωστό οι διεθνείς κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS – Emissions Trading System) επιβάλλουν αυστηρά μέτρα για τη μείωση των ρύπων. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες τεχνολογίες, όπως LNG, υδρογόνο και αμμωνία.
- Το υψηλό κόστος επενδύσεων που απαιτεί η μετάβαση στις «πράσινες» τεχνολογίες για νέα πλοία και εξοπλισμό, γεγονός που αποτελεί οικονομική και λειτουργική πρόκληση.
- Η γεωπολιτική αστάθεια και θαλάσσια ασφάλεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στον Κόλπο του Άντεν προκαλούν γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές, αυξάνουν το κόστος ασφάλισης και δημιουργούν κινδύνους για τα ελληνικά πλοία.
- Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από αναδυόμενες δυνάμεις, από την Ασία. Η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, ενισχύουν τις ναυτιλιακές τους δραστηριότητες, προσφέροντας επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα που πιέζουν τον ελληνικό στόλο.
- Ανθρώπινο δυναμικό και προσέλκυση νέων στην θάλασσα. Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών μειώνεται σταθερά στην διάρκεια των τελευταίων ετών καθώς ολοένα και λιγότεροι νέοι επιλέγουν ναυτικά επαγγέλματα.
- Χρηματοδότηση και πρόσβαση σε κεφάλαια. Οι αυστηροί κανονισμοί και οι κλιματικές απαιτήσεις έχουν περιορίσει τη δανειοδότηση από ευρωπαϊκές τράπεζες, ωθώντας τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να στραφούν σε ασιατικές και private equity χρηματοδοτήσεις. Επίσης το υψηλό κόστος δανεισμού καθιστά δύσκολη τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε στόλους.
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Κυβερνοασφάλεια. Ο κλάδος της ναυτιλίας πρέπει να υιοθετήσει έξυπνες τεχνολογίες, big data, AI και blockchain για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της διαχείρισης των πλοίων. Την ίδια ώρα οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι εκτεθειμένες σε κυβερνοεπιθέσεις, που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των πλοίων και την ασφάλεια των δεδομένων.
Γιώργος Σ. Σκορδίλης