ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία το άνοιγμα πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης

10:06 - 14 Δεκ 2020 | Οικονομία
Στην τελική ευθεία το άνοιγμα πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης
Σε λίγες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης κι έτσι να ανοίξει εντός του μήνα η δυνατότητα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, ενώ οι πληρωμές να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου σε μια πρώτη φάση.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερη καθώς πολλοί δεν θα αγοράσουν λόγω της αποθεματοποίησης της περασμένης άνοιξης καύσιμα.

Αναλυτικά με βάση το σχεδιασμό αρχικά η πλατφόρμα θα ανοίξει εντός του Δεκέμβρη και θα παραμείνει ανοικτή έως και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου προκειμένου να κατατεθούν τα τιμολόγια ή οι αποδείξεις που θα έχουν εκδοθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές στους δικαιούχους αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο. Στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά στην α΄ φάση.

Συνολικά αναμένεται να διατεθούν 84 εκατ. ευρώ για το επίδομα με το ύψος ανά δικαιούχο να ποικίλει από 80 ευρώ έως και 800 ευρώ. Φέτος υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο σύστημα καθώς επιδοτείται πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ή τα ξύλα ανάλογα με την περιοχή (ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.)

Επίσης στον υπολογισμός των ποσών ανά νοικοκυριό πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια παίζει ρόλο και το νέο σύστημα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία μελέτησε τις θερμαντικές ανάγκες σε περισσότερους από 13.000 οικισμούς της Ελλάδος. Έτσι, οι ορεινές περιοχές (χωριά, πόλεις) θα δικαιούνται υψηλότερη επιδότηση ανεξάρτητα αν βρίσκονται για π.χ. στην Κρήτη ή την Πελοπόννησο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν τα ίδια δηλαδή:

  • Εισόδημα: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.