• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
19:01 - 14 Φεβ 2012

Οριακές απώλειες στις διεθνείς αγορές

Στήριξαν οι επιτυχημένες δημοπρασίες από Ισπανία και Ιταλία
Αρνητικά ήταν τα πρόσημα και στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης από πλευράς Moody's των οικονομιών που η Ευρωζώνη επιθυμεί πάση θυσία να προστατέψει, της Ιταλίας και της Ισπανίας κατά μία και δύο μονάδες αντίστοιχα. Η Moody's υποβάθμισε επίσης την Πορτογαλία,της Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Μάλτα.Αναθεώρησε επίσης σε αρνητική την προοπτική της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, προειδοποιώντας ουσιαστικά για πιθανή υποβάθμιση των τριών αυτών χωρών οι οποίες αξιολογούνται με «ΑΑΑ».

Ο FTSE στο Λονδίνο έχασε 0,10% στις 5.900 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημείωσε απώλειες 0,26% στις 3.376 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,15% στις 6.728 μονάδες.

Την ίδια ώρα, αντιστάθμισμα στις διαθέσεις ρευστοποίησης, στάθηκαν οι επιτυχημένες δημοπρασίες σε Ισπανία και Ιταλία, καθώς και η ανάκαμψη στον δείκτη οικονομικού κλίματος που κατέγραψε το ινστιτούτο ZEW στη Γερμανία. Όπως μάλιστα αναφέρει το ινστιτούτο ZEW στην σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει ότι η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας πιθανότατα δεν θα διαρκέσει επί μακρόν.

Αναδιπλώνονται ελαφρώς οι επενδυτές στη Wall, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ευρωπαίων, βλέποντας ότι με την Ελλάδα δεν έχει κλείσει καμία διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο στήριξης και για το PSI. Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται πτωτικά, αναμένοντας τις αντιδράσεις των πολιτικών και ακολουθώντας risk off στρατηγική.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,17% στις 12.852 μονάδες, ο Nasdaq είναι στις 2.921 μονάδες και στο -0,34% και ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,31% στις 1.348 μονάδες.