• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:58 - 06 Νοε 2008

Λίγο το 0,50% της ΕΚΤ- Νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές

Όσο έδαφος κέρδισαν από τα χαμηλά οι αγορές της Ευρώπης με την αιφνιδιαστική μείωση των βρετανικών επιτοκίων κατά 1,55%, το έχασαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την απόφαση της ΕΚΤ να μην προκαλέσει έκπληξη με τη μείωση των επιτοκίων της. Παράλληλα, με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα futures στη Wall Street. Μετά το χθεσινό sell-off στη Wall Street όπου o Dow έκλεισε με απώλειες 5,05%, οι επενδυτές προβαίνουν σε κατοχυρώσεις κερδών, ενώ την ίδια ώρα ανησυχίες προκαλούν και οι μειώσεις των εκτιμήσεων των εταιρειών για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης. Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα μιας σειράς εταιρειών όπως η Toyota Motor, η Cisco και η Adidas. Την ίδια ώρα τα παράγωγα του Standard & Poor's 500 υποχωρούν κατά 2 %.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 3,60% στις 4.417,16 μονάδες, στη Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 3,4% στις 3.554,00 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται πτωτικά κατά 4,20% στις 5.045,75 μονάδες.

Στην Ελβετία ο βασικός δείκτης SMI βρίσκεται στο -1,86% με την κεντρική τράπεζα να μειώνει και αυτή αιφνιδιαστικά το επιτόκιό της κατά 0,50%

Ο MSCI World Index καταγράφει απώλειες 2,6% στις 957,9 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific σημείωσε πτώση κατά 5,8%. Ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600 κινείται πτωτικά κατά 4,2%. Νωρίτερα, ισχυρές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και στην Ασία. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραψε απώλειες 7,1% στις 13.790,04 μονάδες.

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,25% από 3,75% προηγουμένως προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε άλλωστε προεξοφληθεί από τους επενδυτές. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων στη 10ετή πορεία της, «κόβοντας» το επιτόκιο του ευρώ στο 2,5% ως τον Απρίλιο, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προηγούμενες μέρες η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «τεχνική ύφεση», ενώ για το 2009 αναμένεται μηδενική ανάπτυξη.

Σε «γενναία» μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 3% από 4,5% προχώρησε από την άλλη η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση μόλις κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο και νέας «δραστικής» μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς η κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

«Βουτιά» 20% καταγράφει η μετοχή της Man μετά και τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση των κερδών της εταιρείας στο τρίμηνο. Πτώση 9,1% για την Adidas η οποία απέσυρε το guidance για το 2009 λόγω αβέβαιων οικονομικών συνθηκών.

Κατά 11% υποχωρεί η Τoyota, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία προέβλεψε ότι τα κέρδη της θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 18 ετών. Η Cisco κινείται πτωτικά κατά 6,2% μετά και τις εκτιμήσεις ότι θα εμφανίσει την πρώτη μείωση κερδών σε διάστημα πέντε ετών.

Απώλειες σημειώνουν και οι πετρελαϊκές Total και Royal Dutch Shell καθώς το αργό διευρύνει της χθεσινή του πτώση κατά 7% στον απόηχο των στοιχείων για αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.