Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% στις 4.095,24 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,56% στις 2.972,94 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 0,09% στις 4.312,42 μονάδες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν σήμερα αναλυτές και επενδυτές το διάγγελμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην τελετή ορκομωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,4% στις 189 μονάδες ενώ νωρίτερα ενισχυόταν κατά 0,6%. «Βαρίδι» για το δείκτη αποτελούν οι ενεργειακοί κολοσσοί όπως η BP που βρίσκεται στο -1,3%.
Κάτω από τα 33 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά και την παρέμβαση της Βρετανίας για τη διάσωση πιστωτικού ιδρύματος για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες εντείνει τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ύφεση θα παραταθεί. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε μέχρι τα 32,84 δολάρια το βαρέλι με πτώση 10%.
Πτώση μεγαλύτερη του 7% καταγράφουν οι μετοχές της BNP Paribas και της Logitech International. Aπώλεις κατά 4,3% σημειώνει η μετοχή Air France-KLM, η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημίες στο τρίτο τρίμηνο λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης.
Οι μετοχές των τραπεζών της Βρετανίας ενισχύονται με την Royal Bank of Scotland να ενισχύεται κατά 19,8% μετά και την πτώση κατά 68% που κατέγραψες χθες. Η Barclays σημειώνει κέρδη 5,7% και η Standard Chartered 3,5%.
Ανοδο κατά 5,2% σημειώνει η μετοχή της Alstom στο Παρίσι. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 11% και διαμορφώθηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ
Κέρδη 10,5% καταγράφει η μετοχή της Burberry, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο κατά 30% κυρίως χάρης στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Merrill Lynch σημείωσε ότι οι πωλήσεις ήταν ανώτερες των εκτιμήσεων.
Στο +4,9% βρίσκεται και η γερμανική Metro, η οποία ξεκίνησε πρόγραμμα περικοπής δαπανών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την κερδοφορία της κατά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2012.



