• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
21:44 - 21 Σεπ 2011

Θέτει σε λειτουργία το Operation Twist η Fed

Την πώληση ομολόγων βραχυπρόθεσμης λήξης ύψους 400 δισ. δολ και την επανεπένδυση σε ομόλογα διάρκειας μεταξύ 6 και 30 ετών έως τα τέλη του Ιουνίου του 2012 ανακοίνωσε η Fed, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αγορών ότι θα επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόγραμμα "Operation Twist", που είχε εφαρμοστεί στη δεκαετία του 1960.
Παράλληλα, η κεντρική αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, στο εύρος 0% και 0,25%, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της ότι θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια έως τα μέσα του 2013.

Η προσπάθεια αυτή της Fed για εξισορρόπηση του πορτοφολίου των 2,87 τρισ. δολαρίων, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις αποδόσεις ομολόγων. Παράλληλα, είναι πιθανόν να προκαλέσει μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά από μία διμερή συνεδρίαση, κατά την οποία τρία μέλη εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

Πολλοί αναλυτές ανέφεραν πως η παραπάνω κίνηση θα παρέχει μέτρια βοήθεια στην οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πιθανώς προκαλώντας αύξηση των τιμών σε μετοχές. Παράλληλα, άλλοι αναλυτές τόνισαν πως η κίνηση αυτή δεν θα βοηθήσει και προειδοποίησαν πως είναι πιθανόν να κλιμακώσει τον πληθωρισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/09/2011 - 22:16