• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
22:30 - 29 Νοε 2011

Στο 6,5% αύξησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας

Στο 6,5% αύξησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αμυνθεί αποτελεσματικότερα απέναντι στην αναταραχή στην αγορά και σε αυτές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Τα ομόλογά της Ουγγαρίας πλέον τοποθετούνται από οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία "σκουπίδια" την ώρα που το ουγγρικό νόμισμα, το φιορίνι, υφίσταται σφοδρή επίθεση στην αγορά συναλλάγματος με την ισοτιμία του έναντι βασικών νομισμάτων, ιδίως του ευρώ, να καταγράφει πτώση.

Το βασικό δανειστικό επιτόκιο στην Ουγγαρία αυξάνεται πλέον στο 6,5%.

Οι αγορές επιτίθενται στην οικονομική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης, την οποία κρίνουν ανορθόδοξη, π.χ. στις έκτακτες φορολογήσεις στα τραπεζικά κέρδη και στα έσοδα των δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας. Η κυβέρνηση ακόμα εθνικοποίησε το ασφαλιστικό σύστημα προσδοκώντας με τον προσπορισμό των περιουσιακών του στοιχείων (περίπου 14 δισ. δολάρια ΗΠΑ), να ελαφρύνει το κρατικό έλλειμμα.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας υποβαθμίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ba1 απο τον Moody's. Ο οίκος αξιολόγησης κρίνει ότι οι Ούγγροι δεν φορολογούνται επαρκώς στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, αλλά και ότι η κυβέρνησή τους δεν περικόπτει, ως όφειλε κατ' αυτόν, δημόσιες δαπάνες. Η υποβάθμιση αυτή μετέβαλε την κυβερνητική ρητορική απέναντι στο ΔΝΤ.

Στο μεταξύ επιχειρήθηκε σήμερα δημοπρασία πώλησης ουγγρικών τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ονομαστικής συνολικής αξίας 40 δισ. φιορινιών.

Το επιτόκιο αυτής της δημοπρασίας αυξήθηκε, τελικά, 69 μονάδες βάσης συγκριτικά με επτά ημέρες πριν και διαμορφώθηκε στο 7,32% .

Οι βουλευτές ετοιμάζονται να συζητήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, με τον φιλόδοξο στόχο το κρατικό έλλειμμα στο τέλος του ερχόμενου έτους να μην υπερβεί το 2,5% του ΑΕΠ.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μπορεί όμως ο στόχος αυτός μπορεί να υλοποιηθεί, δεδομένου του υποτονικού ρυθμού ανάπτυξης της ουγγρικής οικονομίας και της υποτίμησης του φιορινιού; Δυσπιστεί μεγάλη μερίδα εξ όσων οικονομικών παρατηρητών και παραγόντων της ουγγρικής οικονομίας συνομίλησαν με τον ανταποκριτή του Ρόιτερς στη Βουδαπέστη.