• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Σε αναμμένα κάρβουνα οι Βρυξέλλες με την Ιταλία-«Καμπανάκια» Γιούνκερ
07:25 - 02 Οκτ 2018

Σε αναμμένα κάρβουνα οι Βρυξέλλες με την Ιταλία-«Καμπανάκια» Γιούνκερ

Ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως είναι ευθύνη της Ιταλίας να δείξει ότι έχει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως η Ιταλία πρέπει να σέβεται τους κανόνες για να μη γίνει... Ελλάδα.

Ο Σεντένο στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τόνισε πως «οι πρόσφατες ανακοινώσεις που έγιναν από την ιταλική κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει ανησυχίες όσον αφορά τη δημοσιονομική της πορεία, ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα».

Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δημιούργησαν ερωτήματα και ανησυχίες και το Eurogroup εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Σεντένο ανέφερε ακόμα πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο δημοσιονομικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι μονό τότε θα είναι σε θέση το Eurogroup να έχει εμπεριστατωμένη άποψη.

"Καμπανάκι" κινδύνου σήμανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Δεν θα επιθυμούσα, αφού καταφέραμε πράγματι να ανταπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία. Μία τέτοια κρίση ήταν αρκετή", τόνισε. "Αν η Ιταλία θέλει περαιτέρω ειδική μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί", προειδοποίησε.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών απάντησε στις δηλώσεις Γιούνκερ ως εξής: «Δεν θα υπάρξει κανένα τέλος του Ευρώ. Εγώ δεν μίλησα με τον Γιούνκερ, αλλά συνομίλησα με τον Μοσκοβισί και τον Ντομπρόβσκις. Θα είναι μια ιδέα του Γιούνκερ».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος