• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Γαλλία: Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο
13:38 - 31 Μάι 2022

Γαλλία: Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο

Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα στο α΄ τρίμηνο καθώς οι καταναλωτές δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, εμφάνισαν τα στοιχεία την Τρίτη, δημιουργώντας πιέσεις στον πρόεδρο Μακρόν εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών αυτόν τον μήνα.

Η στατιστική υπηρεσία Insee, τόνισε πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,2% στο τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ θα ήταν αμετάβλητο στη διάρκεια της περιόδου.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ασθενέστερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν, υποχωρώντας 1,5% έναντι του αρχικού 1,3%, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες σε νέα αυτοκίνητα και ξενοδοχεία.

Σε μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός ανησυχεί τους καταναλωτές, η Insee δήλωσε πως τα νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους τον Απρίλιο κατά 0,4%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο αύξηση 0,8%.