Οι έρευνες για τον τέταρτο στρατιώτη στο χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης Pabrade συνεχίζονται, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και οι λιθουανικές αρχές ξεκίνησαν επίσης έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, αφού οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν από έναν βάλτο το στρατιωτικό όχημα των αγνοούμενων στρατιωτών, το οποίο ζύγιζε αρκετούς τόνους. Οι τέσσερις στρατιώτες δεν είχαν βρεθεί από την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, είχαν πραγματοποιήσει εκείνη την ημέρα τακτική εκπαίδευση.
«Θλιβερή μέρα για ολόκληρη τη Λιθουανία»
«Η υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Dovile Sakaliene μίλησε για μια «οδυνηρή απώλεια» και μια «πολύ θλιβερή μέρα για ολόκληρη τη Λιθουανία. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να βρούμε και τον τελευταίο αγνοούμενο στρατιώτη», έγραψε στην πλατφόρμα Χ. Ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα και ο υπουργός Εξωτερικών Κεστούτις Μπουντρίς εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους και έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των στρατιωτών.
Όταν οι στρατιώτες δεν επέστρεψαν από την άσκηση την περασμένη Τρίτη, ο λιθουανικός στρατός και η αστυνομία ξεκίνησαν επιχείρηση αναζήτησης μαζί με τον αμερικανικό στρατό. Στην επιχείρηση συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες και διασώστες.
Αυτή οδήγησε τελικά στον εντοπισμό του τεθωρακισμένου οχήματος περισυλλογής «M88 Hercules» σε μια υδάτινη μάζα στο πεδίο ασκήσεων και οι βοηθοί αποστράγγισαν την ελώδη περιοχή στο σημείο προκειμένου να προσεγγίσουν το άρμα, το οποίο είχε βυθιστεί σχεδόν πέντε μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Πέρασαν μέρες αντλώντας νερό και λάσπη, αφού πρώτα σταθεροποιήθηκε το βαλτώδες έδαφος γύρω από το σημείο διάσωσης με χαλίκι και άμμο.
Μετά την ανάσυρση του οχήματος, το οποίο ζύγιζε σχεδόν 70 τόνους, το βράδυ της Δευτέρας, οι λιθουανικές αρχές δεν έδωσαν αρχικά καμία ένδειξη για το αν βρέθηκαν επιβάτες. το Παμπράντε βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή (30/3) πραγματοποιήθηκε κοινή προσευχή για τους αγνοούμενους στρατιώτες στον καθεδρικό ναό του Βίλνιους. Στη δημόσια τελετή συμμετείχαν επίσης στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στο κράτος της Βαλτικής.







