• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Δημοσκόπηση Reuters: Χαμηλή αποδοχή Τραμπ για πληθωρισμό και οικονομία
18:40 - 23 Απρ 2025

Δημοσκόπηση Reuters: Χαμηλή αποδοχή Τραμπ για πληθωρισμό και οικονομία

Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα ότι θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και θα δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία, αλλά καθώς πλησιάζει στην 100ή ημέρα της θητείας του, δίνουν στον Ρεπουμπλικανό κακούς βαθμούς για τους χειρισμούς του και στα δύο, όπως δείχνει μια νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Ο Τραμπ έχει ξεκινήσει τη θητεία του με μια επιθετική οικονομική ατζέντα, πυροδοτώντας εμπορικούς πολέμους καθώς επιβάλλει δασμούς σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προσπαθώντας να πιέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να υποκύψει στη θέλησή του και προκαλώντας το χειρότερο ξεπούλημα στις αμερικανικές χρηματαγορές από τους πρώτους μήνες της πανδημίας COVID πριν από πέντε χρόνια.

Μόλις το 37% των ερωτηθέντων στην εξαήμερη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (21/4) εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία, από 42% που ήταν τις ώρες μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, όταν υποσχέθηκε να φέρει μια «χρυσή εποχή στην Αμερική». Η μέτρηση είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε οποιοδήποτε σημείο της πρώτης θητείας του, όταν κυμαινόταν από τα μέσα του 40 έως τα μέσα του 50.

Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διεξήχθη αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, περίπου το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είτε ο πληθωρισμός είτε η ευρύτερη οικονομία θα πρέπει να είναι η κύρια εστίαση του Τραμπ στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, οι οποίες διαρκούν έως τις 30 Απριλίου. Το 23% επέλεξε τη μετανάστευση.

Τρεις μήνες αργότερα, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos δήλωσαν ότι ανησυχούν για την επερχόμενη ύφεση. Το 56% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου ενός στους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους, δήλωσαν ότι οι κινήσεις του Τραμπ για να ταρακουνήσει την οικονομία είναι «πολύ ακανόνιστες».

Ανησυχία της αγοράς

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανησυχούσαν για το χρηματιστήριο, όπου οι τιμές των μετοχών έχουν μειωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω των ανησυχιών των επενδυτών για τα σχέδια του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά και για τον υπαινιγμό του ότι θα μπορούσε να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, τον κορυφαίο αξιωματούχο της χώρας που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Worry

Το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι «οι ενέργειες του Τραμπ θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερο για μένα να ζήσω άνετα όταν συνταξιοδοτηθώ», υπερτερώντας του 31% που διαφωνεί με τη δήλωση.

Ο Τραμπ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η οικονομία θα μπορούσε να επιβραδυνθεί εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν μειώσει τα επιτόκια, λέγοντας ότι το έθνος βρίσκεται σε μια πορεία όπου «δεν μπορεί να υπάρξει σχεδόν κανένας πληθωρισμός». Όμως ο Πάουελ, όπως και οι οικονομολόγοι της Wall Street, δήλωσε ότι οι κινήσεις του Τραμπ για την αύξηση των δασμών -συμπεριλαμβανομένου ενός νέου φορολογικού συντελεστή 145% στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές- θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και ενδεχομένως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το συνολικό ποσοστό αποδοχής του - στο 42% - παραμένει υψηλότερο από αυτό που απολάμβανε ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν για μεγάλο μέρος της θητείας του, και έχει ενισχυθεί από ένα κάπως μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών - 45% - που υποστηρίζουν τις σκληροπυρηνικές ενέργειες του Τραμπ για τη μετανάστευση.

Το κόμμα του προέδρου παραμένει επίσης σταθερά πίσω του, με το 81% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικάνων να εγκρίνουν την οικονομική διαχείριση του Τραμπ, σε σύγκριση με το 5% των Δημοκρατικών και το 28% των ατόμων εκτός των δύο κομμάτων.

Πολλοί Αμερικανοί συμμερίζονται με συμπάθεια την άποψή του ότι οι ΗΠΑ έχουν αδικηθεί στις παγκόσμιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και της άμυνας. Το 48% των ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση ότι «οι περισσότερες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών συμμάχων της Αμερικής, εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ». Το 34% διαφώνησε.

Performance

Αλλά ακόμη και ένας στους τρεις Ρεπουμπλικάνους δήλωσε ότι το κόστος ζωής βρίσκεται σε λάθος δρόμο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσαν ότι ανησυχούν για την αξιοπιστία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να συρρικνώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Ίλον Μασκ.

Λίγα λόγια για την δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε 4.306 ενήλικες των ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 16 και 21 Απριλίου. Η δημοσκόπηση είχε περιθώριο σφάλματος περίπου 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/04/2025 - 18:50