• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Συνάντηση των G7 στην σκιά της Μέσης Ανατολής - «Αίνιγμα» η στάση Τραμπ
16:45 - 15 Ιουν 2025

Συνάντηση των G7 στην σκιά της Μέσης Ανατολής - «Αίνιγμα» η στάση Τραμπ

Οι ηγέτες μερικών από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου θα φτάσουν στα καναδικά Βραχώδη Όρη του Καναδά την Κυριακή (15/6) για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G-7), η οποία επισκιάζεται από τη γενικότερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και τον ανεπίλυτο εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με συμμάχους και αντιπάλους.

Τα χτυπήματα του Ισραήλ στο Ιράν και τα αντίποινα της Τεχεράνης, που φάνηκε να αιφνιδιάζουν πολλούς ηγέτες του κόσμου, είναι το τελευταίο σημάδι ενός πιο ασταθούς κόσμου, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ρόλο του παγκόσμιου αστυνόμου, σύμφωνα με το CNBC.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς τον Καναδά για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι συζήτησε τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης με τον Τραμπ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου καθώς και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία στέλνει αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας και άλλες στρατιωτικές ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε μακροχρόνιες ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά είμαι απολύτως σαφής ότι αυτό πρέπει να αποκλιμακωθεί. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος κλιμάκωσης για την περιοχή και ευρύτερα», δήλωσε ο Στάρμερ, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι «έντονες συζητήσεις» στη σύνοδο κορυφής.

Ρυθμιστής της συνόδου ο Τραμπ

Ως οικοδεσπότης της συνόδου, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ αποφάσισε να εγκαταλείψει την ετήσια πρακτική της έκδοσης κοινής δήλωσης ή ανακοινωθέντος στο τέλος της συνόδου.

Με άλλους ηγέτες να θέλουν να συνομιλήσουν με τον Τραμπ σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσουν από την επιβολή δασμών, η σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να είναι μια σειρά διμερών συνομιλιών και όχι μια επίδειξη ενότητας.

Ο Τραμπ είναι το μπαλαντέρ της συνόδου κορυφής. Οι εμπρηστικές απειλές του Τραμπ να καταστήσει τον Καναδά το 51ο κράτος και να καταλάβει τη Γροιλανδία είναι ορατές πάνω από τη συνάντηση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνει μια άκρως συμβολική στάση στη Γροιλανδία καθ' οδόν προς τον Καναδά, συναντώντας τον ηγέτη του αρκτικού εδάφους και τον πρωθυπουργό της Δανίας πάνω σε ένα δανέζικο ελικοπτεροφόρο.

Ο Μακρόν, ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που γνώρισαν τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, βγαίνοντας αλώβητος από τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

Όμως, παρά τα σποραδικά φλερτ των δύο ηγετών, η προσέγγιση του Μακρόν στον Τραμπ δεν έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, με τη Γαλλία να έχει εμπλακεί στους σχεδιαζόμενους δασμούς του προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ούτε έφερε εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, παρά τις προσπάθειες του Μακρόν, μαζί με τον Στάρμερ, να δημιουργήσει έναν συνασπισμό εθνών που θα μπορούσε να αναπτύξει δυνάμεις μετά από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, με την ελπίδα ότι θα έπειθε την κυβέρνηση Τραμπ να παράσχει ενισχύσεις.

Ο Τραμπ αναμένεται να φθάσει αργά την Κυριακή (15/6) στο Κανανάσκις της Αλμπέρτα. Διμερείς συναντήσεις μεταξύ άλλων ηγετών είναι πιθανές την Κυριακή, αλλά το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής δεν θα ξεκινήσει πριν από τη Δευτέρα.

Ο αναλυτής Peter Boehm, ο καναδός επικεφαλής της συνόδου κορυφής της G7 στο Κεμπέκ το 2018 και βετεράνος έξι συνόδων κορυφής της G7, αναμένει ότι οι αρχηγοί κρατών θα στρέψουν τη συζήτηση ώστε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στον πόλεμο.

«Οι ηγέτες μπορούν να φιλοξενήσουν μια συζήτηση, ίσως ακόμη και μια δήλωση», δήλωσε ο Boehm. «Η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη με αυτό».

Τα ξεσπάσματα του Τραμπ

Στους ηγέτες που δεν ανήκουν στην G-7 αλλά έχουν προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής από τον Κάρνεϊ περιλαμβάνονται οι αρχηγοί κρατών της Ινδίας, της Ουκρανίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, του Μεξικού και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η αποφυγή των δασμών θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος.

«Οι ηγέτες, και θα έρθουν και κάποιοι νέοι, θα θέλουν να συναντήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Boehm. «Στον Τραμπ δεν αρέσουν τα μεγάλα στρογγυλά τραπέζια, όσο του αρέσουν τα τετ-α-τετ».

Οι διμερείς συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο μπορεί να είναι επιβαρυμένες, καθώς ο Τραμπ τις έχει χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να εκφοβίσει τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Νότιας Αφρικής.

Ο Στάρμερ είχε μια θερμή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο τον Φεβρουάριο, προσελκύοντας τον Τραμπ με μια πρόσκληση για κρατική επίσκεψη από τον βασιλιά Κάρολο Γ'. Ο Τραμπ έχει επαινέσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, παρά τις πολιτικές τους διαφορές.

Επίκειται συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

Τον περασμένο μήνα η Βρετανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν εμπορική συμφωνία που θα μειώσει τους αμερικανικούς δασμούς στα βρετανικά αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, αν και Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν ανησυχούν ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να πάρει πίσω τον λόγο της.

Οι προσπάθειες του Στάρμερ να προσεγγίσει τον Τραμπ, τον έχουν αφήσει σε δύσκολη θέση με τον Καναδά, την πρώην αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου, στενό σύμμαχο και μέλος της Κοινοπολιτείας. Ο Στάρμερ έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις -ιδίως από τους Καναδούς- επειδή δεν αντιμετώπισε τη δηλωμένη επιθυμία του Τραμπ να καταστήσει τον Καναδά το 51ο κράτος.

Ερωτηθείς αν έχει πει στον Τραμπ να σταματήσει τις απειλές για το 51ο κράτος, ο Στάρμερ δήλωσε στο Associated Press: «Δεν πρόκειται να υπεισέλθω στις ακριβείς συζητήσεις που είχα, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: ο Καναδάς είναι μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα και ένα πολύ πολύτιμο μέλος της Κοινοπολιτείας».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής και αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ, μια επανασύνδεση που έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την επώδυνη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, η οποία αποκάλυψε τους κινδύνους μιας συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Στάρμερ συναντήθηκε με τον Κάρνεϊ στην Οτάβα πριν από τη σύνοδο κορυφής για συνομιλίες που επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια και το εμπόριο, στην πρώτη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στον Καναδά εδώ και οκτώ χρόνια.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι θέλησαν να αντικρούσουν την άποψη ότι η σύνοδος κορυφής θα είναι μια εκδήλωση «έξι εναντίον ενός», σημειώνοντας ότι οι χώρες της G-7 έχουν πολλές διαφορές έμφασης μεταξύ τους σε διάφορα θέματα.

«Το μόνο πρόβλημα που δεν μπορείτε να προβλέψετε είναι τι θα κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανάλογα με τη διάθεση, την ανάγκη να είναι στην επικαιρότητα», δήλωσε ο Chrétien.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/06/2025 - 17:31