Μιλώντας σε podcast, ο Βανς περιέγραψε την κατάσταση ως «έναν λεπτό χορό», στον οποίο ΗΠΑ και Ιράν επιχειρούν να ασκήσουν πίεση ο ένας στον άλλον. Όπως υποστήριξε, όμως, «αυτό που ισχύει τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι εκείνοι έχουν αισθανθεί πολύ μεγαλύτερη πίεση από εμάς».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχαμάντ Μπαγέρ Καλιμπάφ, μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση στη Βαγδάτη, κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των «σκληρών» κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.
«Η πιο συντριπτική οικονομική επιχείρηση»
Οι δηλώσεις Βανς ήρθαν στον απόηχο της προειδοποίησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εναντίον του Ιράν «την πιο συντριπτική οικονομική επιχείρηση που έχει επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».
Ο Τραμπ απείλησε παράλληλα με βαριές οικονομικές κυρώσεις οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει την Τεχεράνη να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για «οικονομικό πόλεμο και απομόνωση σε πρωτοφανή κλίμακα».
Παρότι τις τελευταίες ημέρες ΗΠΑ και Ιράν έχουν αποφύγει να πλήξουν στόχους η μία πλευρά της άλλης, η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ —μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες του πλανήτη— παραμένει σε επίπεδα-κλάσμα εκείνων που καταγράφονταν πριν από την έναρξη του αμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Οι διαπραγματεύσεις για την επαναλειτουργία του Στενού έχουν ουσιαστικά βαλτώσει. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ναυτιλιακών πληροφοριών Kpler, η κίνηση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη: μόλις 10 διελεύσεις τη Δευτέρα και δύο την Κυριακή.
Πετρέλαιο και αμφιβολίες για τις κυρώσεις
Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν οριακά την Παρασκευή, μετά τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν ότι η Τεχεράνη επιθυμεί ο πόλεμος με τις ΗΠΑ να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Το Brent έκλεισε στα 94,39 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 61 σεντς, ενώ το αμερικανικό WTI ενισχύθηκε κατά 23 σεντς, στα 87,06 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο άνω του 5%.
Ο Πεζεσκιάν παρουσίασε ως «νίκη για την Ισλαμική Δημοκρατία» το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη με τις ΗΠΑ στις 17 Ιουνίου. Όπως μετέδωσε το κρατικό PressTV, δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να τελειώσει ο πόλεμος σήμερα», όσο το Ιράν βρίσκεται «σε θέση ισχύος και αξιοπρέπειας».
Το μνημόνιο έδινε στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να καθορίσει, μέσω διαπραγματεύσεων με το Ομάν και τα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου, το καθεστώς λειτουργίας των Στενών του Ορμούζ.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι ένας νέος γύρος κυρώσεων θα αλλάξει τη στάση του Ιράν.
Η Χέλιμα Κροφτ, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, τόνισε ότι το Ιράν είναι ήδη μία από τις πλέον βαριά τιμωρημένες με κυρώσεις χώρες στον κόσμο. Το κρίσιμο ερώτημα, όπως είπε, είναι εάν η Ουάσινγκτον θα στραφεί τελικά εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις με την Τεχεράνη.
Και το βασικό ερώτημα παραμένει: Μπορούν ακόμη περισσότερες κυρώσεις να κάμψουν το Ιράν;
Σύμφωνα με την Κροφτ, η Τεχεράνη φαίνεται να εκτιμά ότι μπορεί να αντέξει περισσότερο από τις ΗΠΑ και να περιμένει μέχρι να εξαντληθεί η αμερικανική πίεση.





