• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:09 - 13 Μαρ 2008

Απώλειες πάνω από 2% στις ευρωπαϊκές αγορές

Xωρίς φρένα η πτώση στους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών. Σημαντικές ρευστοποιήσεις καταγράφονται στην Ευρώπη στον απόηχο της είδησης ότι η το fund της Carlyle Group βρίσκεται στο «χείλος» της χρεοκοπίας καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει τους πιστωτές του.

Την ίδια ώρα, η «κατρακύλα» του αμερικανικού νομίσματος συνεχίζεται, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο 1,56 έναντι του ευρώ ενώ υποχώρησε κάτω από 100 γεν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,18% στις 5.650,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,34% στις4.587,03 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες κατά 2,32% στις 5.445,94 μονάδες.

Πανικό έχει προκαλέσει στα χρηματιστήρια η είδηση ότι «ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις του fund της Carlyle Capital με τους πιστωτές του, οι οποίοι μάλιστα σημείωσαν χθες ότι θα αναλάβουν «άμεσα» τη διαχείριση του εναπομείναντος ενεργητικού της.

Σημειώνεται ότι προ ημερών η Carlyle Capital είχε απευθύνει έκκληση προς τους πιστωτές της να εγκρίνουν τη συμφωνία που παραμένει στάσιμη εδώ και καιρό, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με απαιτήσεις ύψους άνω των 400 εκ. δολαρίων.

Στόχος της εταιρείας ήταν να πετύχει αναχρηματοδότηση των χρεογράφων της που είναι συνδεδεμένα με τη στεγαστική αγορά. Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν. Oπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η θυγατρική της Carlyle Group αναμένει σήμερα επιπλέον απαιτήσεις ύψους 97,5 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, η ΗΒΟS, η εταιρεία χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία ηγείται των ρευστοποιήσεων εν μέσω των ανησυχιών που εγείρονται αναφορικά με τον «καλπασμό» του ευρώ έναντι του δολαρίου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της Ευρώπης.

Νέες ισχυρές πιέσεις επικράτησαν σήμερα στις ασιατικές αγορές καθώς η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος και η ανησυχία για τις απώλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε κατά 3,33% στις 12.433,44 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατά 3,72% στις 22.551,45 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες για την Toyota Motor, η οποία πραγματοποιεί το 58% των πωλήσεών της εκτός Ασίας, μετά και τη διαμόρφωση της ισοτιμίας δολαρίου - γεν κοντά στα 100, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995.

Δεν κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος χθες οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, και το ανεβοκατέβασμα στους δείκτες κατέληξε τελικά σε απώλειες, καθώς το ράλι του βιομηχανικού κλάδου επισκιάστηκε από την πτώση στον ενεργειακό και τον ασφαλιστικό κλάδο. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,38%, στις 12.110,24 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.243,87 μονάδες, με απώλειες 0,53% και ο Standard & Poor's 500 σημείωσε πτώση 0,90%, στις 1.308,77 μονάδες.