• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
00:03 - 22 Απρ 2008

Μεικτά πρόσημα στη Wall-Ξεχώρισε η Apple

Με μεικτά πρόσημα στους δείκτες έληξε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι διευρυμένες ζημίες που προήλθαν από την πιστωτική κρίση στην Bank of America και την National City εντείνουν τους φόβους για επιπτώσεις στην εταιρική κερδοφορία του χρηματοοικονομικού κλάδου.

O Dow Jones υποχώρησε 0,21% στις 12.822,90 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 2.408,04 μονάδες και ο S&P 500 βρέθηκε στις 1.388,17 μονάδες με απώλειες 0,16%.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε η Apple, η οποία κινήθηκε «κόντρα στο ρεύμα» σκαρφαλώνοντας σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών και παρασύροντας μαζί της ψηλότερα τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, καθώς η Citigroup αναθεώρησε θετικά τις εκτιμήσεις της για το iPhone και τους υπολογιστές Macintosh.

Νωρίτερα, πτώση κατά 77% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της Bank of America, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει σημαντικά.

Η μειωμένη κερδοφορία αποδίδεται στην κρίση της αγοράς κατοικίας και την αύξηση της ανεργίας που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού και βάζουν «φρένο» στη ζήτηση δανείων.

Τα κέρδη πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,21 δισ. δολάρια ή 23 λεπτά ανά μετοχή από 5,26 δισ. δολάρια ή 1,16 δολάρια ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 41 λεπτών ανά μετοχή. Τα αποτελέσματα έθεσαν εν αμφιβόλω τον στόχο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Κένεθ Λιούις να αυξήσει την κερδοφορία του 2008 τουλάχιστον κατά 20%.

Σε χαμηλό 17 ετών βρέθηκαν οι μετοχές της National City, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα του Οχάιο υποχρεώθηκε να μειώσει το μέρισμά της και να προχωρήσει σε πώληση μετοχών με discount 40% από την τιμή στην οποία είχαν διαμορφωθεί κατά το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης.

Σε αρνητική τροχιά κινήθηκαν και οι μετοχές της Caterpillar, μετά την υποβάθμιση των συστάσεων από τη Wachovia και την Credit Suisse Group.

Εν τω μεταξύ, νέο ιστορικό ρεκόρ στα 117,76 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου, στον απόηχο των δηλώσεων του ΟΠΕΚ ότι θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την παραγωγή πετρελαίου, παρά τις εκκλήσεις για αύξηση από τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Το αργό τερμάτισε σε νέο ιστορικά κλεισίματος στα 117,48 δολάρια ανά βαρέλι.

«Δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά πετρελαίου», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ χθες στη Ρώμη, αποδίδοντας παράλληλα τις υψηλές τιμές στην αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος. Ακόμη και εάν ο ΟΠΕΚ αυξήσει της παραγωγή, δεν θα βρούμε κόσμο να αγοράσει το πλεόνασμα, είπε ο πρόεδρος του οργανισμού, Chakib Khelil.

Απώλειες στις ευρω-αγορές

Στην Ευρώπη, των απωλειών ηγήθηκαν οι κλάδοι που επηρεάζονται αμεσα από τις υψηλές τιμές του αργού και το νέο ράλι προς τα 118 δολάρια, δηλαδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροπορικές εταιρίες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,06%, στις 6.053,00 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρέθηκε στις 6.786,55 μονάδες, υποχωρώντας 0,83% και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,03% στις 4.910,35 μονάδες.

Η Air France KLM, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, καθώς και η Daimler, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορτηγών, βρέθηκαν σήμερα υπό πίεση, καθώς είναι λίαν ευαίσθητες στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Επίσης, η Barclays ηγήθηκε των ρευστοποιήσεων στις τράπεζες, καθώς η Merrill Lynch υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της λόγω φόβων για αυξημένες διαφαραφες. Στον ίδιο κλάδο ακολούθησε η Royal Bank of Scotland Group, μετά την ανακοίνωση ότι πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση μετοχών προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιό της.

Σε χαμηλό τριών μυηνών βρέθηκαν και οι μετοχές της Schneider Electric, στην αγορά του Παρισιού, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα έσοδα της Schneider ήταν ενισχυμένα κατά 11% στα 4,31 δις. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 14%.

Η εταιρία, η οποία αντλεί το 28% των κερδών της από την αγορά της Βορείου Αμερικής επισημαίνει ότι η επιβράδυνση στην εκεί αγορά έχει επιβραδυνθεί σημαντικά