• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Η Ρωσία και το Ιράκ οδηγούν σε νέο χαμηλό πεντέμισι ετών το πετρέλαιο
13:01 - 05 Ιαν 2015

Η Ρωσία και το Ιράκ οδηγούν σε νέο χαμηλό πεντέμισι ετών το πετρέλαιο

Νέο χαμηλό πεντέμισι ετών κατέγραψε η τιμή του μπρεντ σήμερα Δευτέρα, εν μέσω ανησυχίων για τις συνθήκες υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά του πετρελαίου.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του 2014, το απόθεμα πετρελαίου της Ρωσίας ήταν το υψηλότερο από την εποχή της Σοβιετική Ένωσης, αγγίζοντας την παραγωγή 10,58 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία που του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2014, οι εξαγωγές του Ιράκ βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο από το 1980, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρμόδιου υπουργείου της χώρας.

Παρά τις συνθήκες υπερπροσφοράς, ο OPEC εμμένει στην απόφαση του να μην μειώσει το παγκόσμιο επίπεδο παραγωγής.

Στα πλαίσια αυτά, το μπρεντ παραδόσεως τον Φεβρουάριο έπεσε νωρίτερα σήμερα στα 55,25 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Είναι δύσκολο να δούμε βελτίωση στην τιμή του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον», σχολιάζει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Άνταμ Λόνγκσον, μιλώντας στο Reuters.

«Στην αγορά έχει εισέλθει νέα προσφορά, η οποία αντισταθμίζει τα δεινά της Λιβύης. Οι επιπρόσθετες εξαγωγές προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία και το Ιράκ», προσθέτει ο ίδιος.