• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ε.Ε: "Κλειδώνει" ο Κανονισμός για το Trade Enforcement - Σημαντικό βήμα για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ σε τρίτες χώρες
00:01 - 06 Φεβ 2014

Ε.Ε: "Κλειδώνει" ο Κανονισμός για το Trade Enforcement - Σημαντικό βήμα για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ σε τρίτες χώρες

Η ΕΕ, μετά από προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας, θα διαθέτει σύντομα τον απαραίτητο μηχανισμό για τη λήψη μέτρων κατά τρίτων χωρών, που  παραβαίνουν υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς πολυμερείς και διμερείς εμπορικές συμφωνίες τις οποίες έχουν συνάψει και στις οποίες συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης κατάληξηςτων σχετικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Προεδρίας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και της Commission και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) για την υιοθέτηση του Κανονισμού για την Εμπορική Επιβολή (Trade Enforcement).

Πιο αναλυτικά, η σημασία αυτής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την αναμενόμενη ψήφισή της και από τη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι μεγάλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την έκδοση υπέρ της σειράς αποφάσεων από διεθνή όργανα επίλυσης διαφορών και χωρίς αυτόν τον Κανονισμό, η υλοποίηση και εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων, θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

trade050214

Πραγματικά, θα ήταν δε εξαιρετικά δυσάρεστο η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει στα χέρια της δικαστικές αποφάσεις που να την δικαιώνουν και να μη δύναται να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για τη συμμόρφωση της άλλης πλευράς. Ο νέος Κανονισμός για το Trade Enforcement δίδει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αντιμετωπίσει έμπρακτα, με τη λήψη κατάλληλων αντιμέτρων, συμπεριφορές και πρακτικές τρίτων χωρών που, κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, θίγουν τα εμπορικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών Κρατών Μελών. Ως εκ τούτου με αυτόν τον Κανονισμό ανεβαίνει ο βαθμός αξιοπιστίας της Ε.Ε. ως εμπορικού εταίρου.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι δρομολογείται η υιοθέτηση μιας σημαντικής πρότασης κανονισμού την οποία η Αθήνα είχε θέσει ως προτεραιότητα ξεκινώντας την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αποκτήσει ένα σημαντικό εργαλείο που θα την καταστήσει ακόμη πιο αξιόπιστο εμπορικό εταίρο στο διεθνές γίγνεσθαι", πρόσθεσε.

tra050214

Αναφερόμενος επίσης στην ειδικότερη σημασία του εν λόγω κανονισμού για τη χώρα μας ο έλληνας υφυπουργός, τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει πληθώρα προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και συνεπώς έχει άμεσο συμφέρον να γίνονται σεβαστές οι διμερείς συμφωνίες, που έχουν συνάψει τρίτες χώρες με την ΕΕ. Ο μη σεβασμός των εν λόγω συμφωνιών από τις χώρες αυτές, θα συνεπάγεται πλέον άμεσες και αποτελεσματικές κυρώσεις. "Ομοίως, θα αντιμετωπίζονται διάφορα εμπόδια φυτοϋγειονομικής φύσεως (SPS), που καθιερώνουν, κατά παράβαση των διεθνών τους υποχρεώσεων, τρίτες χώρες και τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων και τροφίμων", υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.