Επιφυλακτική είναι η Marfin στο deal J&P Αβαξ - Αθηνάς και σημειώνει πως παραμένει ουδέτερη περιμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το τίμημα εξαγοράς (σε πλήρη βάση) υποδηλώνει: i) 43,3εκατ. για την συμμετοχή της ΑΘΗΝΑ σε τρεις παραχωρήσεις (Ρίο-Αντίρριο, Μαλιακός Κλειδί και Ελευσίνα-Τσακώνα), ii) 5,4 εκατ. για τα ακίνητα προς επένδυση της εταιρείας κατά 1,5x την αξία στον ισολογισμό και iii) 33,6 εκατ. για το κατασκευαστικό και τις άλλες δραστηριότητες.
Η J&P Αβαξ θα προβεί σε δημόσια πρόταση για την πλήρη εξαγορά της εταιρείας όπως προβλέπει ο νόμος, πιθανότατα στην ίδια τιμή, σημειώνει η ΑΧΕ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η συμφωνία έγινε με αποτίμηση 0,94 φορές την καθαρή θέση και με EV/EBITDA 8,49 φορές. Σημειώνεται πως το τίμημα (1,67 ευρώ ανά μετοχή) είναι με premium 10,8% από τη μέση τιμή εξαμήνου. Οι δύο πλευρές εξετάζουν την απόκτηση ποσοστού 5-7% στην J&P Αβαξ από τους βασικούς μετόχους της Αθηνάς μέσω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Αθηνάς ανέρχεται σήμερα στα 700 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση σε ένα υποθετικό σενάριο συγχώνευσης, βλέπει πωλήσεις 732 εκατ. και καθαρά κέρδη 32,7 εκατ. το 2007 ή 33% και 9% υψηλότερα από αυτά που αναμένει μόνο για την J&P Αβαξ.
Σύμφωνα με το πρωινό report της Proton οι δύο εταιρείες έχουν συνολικό ανεκτέλεστο 2,9 δισ. (υπογεγραμμένες και προς υπογραφή συμβάσεις) εκ των οποίων 1,9 δισ. αφορά έργα στην Ελλάδα και 1 δισ. στο εξωτερικό. Η ΑΧΕ σημειώνει πως η συμφωνία δυναμώνει και τους δύο ομίλου και κερδίζουν οι εταιρείες σε μέγεθος και Know How.
Η πιο σημαντική συνέργια για την Eurocorp είναι αυτή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στην οποία η Αβαξ κατέχει το 11,41% και η Αθηνά το 7,89%. Η επίδραση στην κερδοφορία δεν είναι σημαντική αναφέρει η ΑΧΕ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει, καθώς εκτιμάται ότι η Αθηνά θα συνεισφέρει λιγότερο από το 10% στα κέρδη του 2007.
Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google
Στα βασικά μεγέθη και στην αξία του νέου ομίλου που διαμορφώνεται στέκονται οι αναλυτές αναφορικά με το deal J&P Αβαξ - Αθηνάς.



