• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Τσιάρας: Αδιανόητη η δυναμική της ελληνικής κτηνοτροφίας
17:20 - 01 Φεβ 2025

Τσιάρας: Αδιανόητη η δυναμική της ελληνικής κτηνοτροφίας

Από την 13η Zootechnia, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε «Αδιανόητη τη δυναμική της ελληνικής κτηνοτροφίας» και κάλεσε σε συμμαχία όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο, ώστε να μπορέσει αυτός να απολαύσει την προστιθέμενη αξία που πρέπει και μπορεί μέσω και της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση, και με στόχο ο Έλληνας κτηνοτρόφος να εισπράττει ένα πραγματικά καλό εισόδημα.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης: «Εγώ δεσμεύομαι προσωπικά ότι όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τα στελέχη του θα σταθούμε αρωγοί για την στήριξη και ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου, μέσα από γόνιμο διάλογο και με σωστή και ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού που οφείλουμε από κοινού να καταστρώσουμε και να υλοποιήσουμε».

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν εντός της ΔΕΘ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) και οι Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές (Α.Ε.) – COGREXPO S.A, με θέμα «Συνεργατισμός και Προοπτικές Ανάπτυξης στην Κτηνοτροφία».

Λέγοντας ότι είναι «αποκλειστικά και μόνο στο χέρι μας» η ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τόνισε ότι ένα από τα βασικά μειονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, είναι οι μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που όπως είπε αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε για ακόμη μία φορά τη σημασία των συνεργατικών σχημάτων, των συνεταιρισμών και της συνεργασίας γενικότερα και επισήμανε εμφατικά ότι «μόνο μέσα από μια τέτοια λογική μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, δημιουργία καλύτερων συνθηκών στην αγορά για τα παραγόμενα προϊόντα και έτσι η λεγόμενη προστιθέμενη αξία και για τα κτηνοτροφικά προϊόντα».

Μεταξύ άλλων, μέσω της κλιματικής κρίσης, αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ, ο ίδιος κάλεσε σε εγρήγορση, προκειμένου όπως είπε να δημιουργηθούν οι συνθήκες συνέχειας, βιωσιμότητας και κυρίως ανθεκτικότητας για τον κτηνοτροφικό κλάδο και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθεί στην ΕΕ και στη χώρα μας είναι η προσέλκυση των νέων στον χώρο, γιατί όπως εξήγησε «χωρίς τους ανθρώπους τίποτε τελικά δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αν πιστέψουμε πραγματικά στις δυνάμεις μας, είναι βέβαιο ότι αναπτύσσοντας τον πρωτογενή τομέα, μπορούμε να δώσουμε τεράστια δύναμη στην Ελλάδα μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 01/02/2025 - 16:58