Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο σε μικρό βαθμό από την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Το ίδιο διάστημα, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ.
Το Νοέμβριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε στα 3,458 δισ. ευρώ, από 3,670 δισ. ευρώ που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 3,461 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
Η ΤτΕ επισημαίνει ότι ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και η εμφάνιση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων -έναντι μικρού πλεονάσματος τον Νοέμβριο του 2007- αντισταθμίστηκαν από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
Η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 413 εκατ. ευρώ) αλλά και ο περιορισμός των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και καυσίμων (κατά 175 και 62 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 650 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές εμφάνισαν άνοδο (κατά 94εκατ. ευρώ ή 9,1%), και, παράλληλα, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά(κατά318 εκατ. ευρώ ή 9,7%).



