• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μαρινάκης για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με στήριξη της ΕΕ
15:39 - 22 Οκτ 2026

Μαρινάκης για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με στήριξη της ΕΕ

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών βρέθηκαν οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η νέα μείωση του δημόσιου χρέους, τα 235 νέα φάρμακα που προστίθενται στον κατάλογο αποζημιούμενων σκευασμάτων, το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» και η εφαρμογή myDiesel για τους αγρότες.

Σαφές μήνυμα ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης δεν μεταβάλλει τον νομικό χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, στην κοινή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εξελίξεις στην οικονομία, την υγεία, τη στέγαση και την αγροτική πολιτική.

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αντιδράσεις της Ελλάδας και της ΕΕ

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης για την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, το οποίο αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Η απόφαση αυτή της Λιβύης δεν μεταβάλλει τον παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του μνημονίου», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και θίγει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής.

Όπως ανέφερε, η γεωγραφία και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να μεταβληθούν μέσω μονομερών και νομικά αβάσιμων κοινοβουλευτικών αποφάσεων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν διαθέτουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές που να θεμελιώνουν νόμιμη βάση για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που προβλέπει το μνημόνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία παραγνωρίζει την ύπαρξη των ελληνικών νησιών και τα δικαιώματά τους σε θαλάσσιες ζώνες, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Αντιπαραβάλλοντας τη στάση της Αθήνας, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει έμπρακτα τον σεβασμό της στους διεθνείς κανόνες και στα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις διπλωματικές ενέργειες που προηγήθηκαν της ελληνικής αντίδρασης. Όπως σημείωσε, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε ενημερώσει τους εταίρους και τους συμμάχους της χώρας ότι η Αθήνα θα προχωρούσε σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια για τη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλλας, εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους και των 27 κρατών-μελών, καταδικάζοντας την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την ταχύτητα της ευρωπαϊκής αντίδρασης στις ελληνικές διπλωματικές κινήσεις.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι, κατόπιν εντολής του κ. Γεραπετρίτη, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την απόφαση της λιβυκής Βουλής.

Νέα υποχώρηση του δημόσιου χρέους

Στο πεδίο της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 140,8% του ΑΕΠ, καταγράφοντας πτώση κατά 11,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025. Παράλληλα, μειώθηκε κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, η εξέλιξη αυτή φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με το υψηλότερο δημόσιο χρέος. Απέδωσε, δε, τη συγκεκριμένη επίδοση στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, η αποκλιμάκωση του χρέους επιτυγχάνεται παράλληλα με την εφαρμογή μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση και τον σχεδιασμό νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιπαρέβαλε την πορεία της Ελλάδας με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, όπως σημείωσε, κατέγραψαν αύξηση του χρέους και προχώρησαν σε μέτρα λιτότητας.

Υγεία: Προστίθενται 235 φάρμακα στον κατάλογο αποζημίωσης

Στον τομέα της υγείας, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη επικαιροποίηση του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων, με την προσθήκη 235 νέων σκευασμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η διεύρυνση του καταλόγου αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις.

Όπως εξήγησε, η ένταξη νέων γενοσήμων αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά φαρμάκου και να συμβάλει στην ορθολογικότερη διαχείριση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Παράλληλα, η προσθήκη νέων μη γενοσήμων σκευασμάτων εκτιμάται ότι θα διευρύνει τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.

«Ανακαίνιση Κατοικίας»: Επιδοτήσεις έως 95% και 36.000 ευρώ

Αναφορά έγινε και στο στεγαστικό ζήτημα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει τη δημοσίευση του Οδηγού Εφαρμογής της δράσης «Ανακαίνιση Κατοικίας», η οποία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και προβλέπει επιχορηγήσεις που κυμαίνονται από 70% έως 95% του επιλέξιμου κόστους. Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης για εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης ανέρχεται σε 36.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση έως 2.500 ευρώ για υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά, θα αφορά τις κλειστές κατοικίες και στη συνέχεια τις κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ενθαρρύνοντας παράλληλα την αξιοποίηση ακινήτων που παραμένουν ανενεργά.

myDiesel: Σε λειτουργία από την 1η Νοεμβρίου για τους αγρότες

Σημαντική αλλαγή στη διαδικασία προμήθειας αγροτικού πετρελαίου αναμένεται από την 1η Νοεμβρίου 2026, οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή myDiesel της ΑΑΔΕ.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσω της νέας εφαρμογής οι δικαιούχοι αγρότες θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο απευθείας στην αντλία, με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Η εφαρμογή θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μεταφέροντας την ελάφρυνση στη διαδικασία αγοράς του καυσίμου και απλοποιώντας τις συναλλαγές για τους δικαιούχους.

Τα υπόλοιπα θέματα της ενημέρωσης

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μεταφορών, στο πλαίσιο νέας σύμβασης, ενώ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κυριάρχησαν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, οι ενστάσεις του ΚΚΕ για υπερβολικές συλλήψεις, οι αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο στο ελληνικό μπάσκετ και τα εθνικά θέματα.