ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Containerships: Ο στόλος με τα περισσότερα scrubbers

13:48 - 14 Αυγ 2020 | Ναυτιλία
Containerships: Ο στόλος με τα περισσότερα scrubbers
Τα containerships είναι πλέον τα περισσότερα πλοία με εγκατεστημένα συστήματα scrubbers, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα tankers.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η BIMCO, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωρητικότητας 5,3 εκατ. TEUs έχουν τοποθετήσει scrubbers. Παράλληλα, το 56,3% του τρέχοντος βιβλίου παραγγελιών των containerships (1,2 εκατ. TEUs) θα έχουν εγκατεστημένο το σύστημα, όταν παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους. 

Συνολικά το 31,6% των containerships (χωρητικότητας 8 εκατ. TEUs), το 30,9% των tankers (χωρητικότητας 141 εκατ. DWT) και το 23,5% των bulkers (χωρητικότητας 226 εκατ. DWT) εκτιμάται ότι έλαβαν την απόφαση για την εγκατάσταση scrubbers.

«Η επιλογή των scrubbers συζητήθηκε έντονα καθώς πλησίαζε η 1η Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, ακόμη και με το μειωμένο spread ανάμεσα στα καύσιμα VLSFO (Very-low sulphur fuel oil) με χαμηλό ποσοστό θείου 0,5% και στα καύσιμα HSFO (high sulphur fuel oil) με 3,5% ποσοστό θείου, είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτές οι επενδύσεις είναι οικονομικά υγιείς» σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής ναυτιλίας της BIMCO, Peter Sand. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «η περίοδος απόσβεσης αυτών των επενδύσεων έχει προφανώς επεκταθεί».

«Η συζήτηση γύρω από το αν τα scrubbers είναι οικονομικά συμφέρουσα λύση είναι παρελθόν, καθώς στη διάρκεια του έτους το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στον κορονοϊό και πως αυτός επιδρά στην οικονομία» επεσήμανε ο Sand και συμπλήρωσε: «Η εξοικονόμηση κόστους είναι απαραίτητη για όλους, αλλά παρότι ένα μεγάλο μερίδιο του παγκόσμιου στόλου είναι τώρα εξοπλισμένο με scrubbers, η πλειονότητα αυτού συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς αυτά».
Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 14 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.