ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Διακήρυξη του Ποσειδώνα»: Παγκόσμια ναυτιλιακή πρωτοβουλία για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς

18:50 - 26 Ιαν 2021 | Ναυτιλία
«Διακήρυξη του Ποσειδώνα»: Παγκόσμια ναυτιλιακή πρωτοβουλία για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς
Σε μία παγκόσμια δέσμευση για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτικών, η οποία προκλήθηκε από ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δυσκολίες στις αλλαγές πληρωμάτων, προχώρησαν εκατοντάδες ηγέτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η κόπωση μετά από μακροχρόνιες περιόδους στη θάλασσα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη φυσική και ψυχική κατάσταση των ναυτικών. Παράλληλα, ενισχύει τον κίνδυνο ναυτιλιακών ατυχημάτων και περιβαλλοντικών καταστροφών και απειλεί την ισορροπία της εφοδιαστικής αλυσίδας στη ναυτιλία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 90% του διεθνούς εμπορίου.

Έτσι, περισσότερα από 300 κορυφαία ονόματα του κλάδου, από εφοπλιστές μέχρι και ναυλωτές, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Ποσειδώνα για την Ευημερία των Ναυτικών και τις Αλλαγές Πληρωμάτων» («Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change»).

Η Διακήρυξη ορίζει τέσσερις βασικές δράσεις για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων αλλαγής πληρωμάτων και κατ' επέκταση τη διατήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ειδικότερα, οι υπογράφοντες καλούν μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας και κυβερνήσεις να:

  • Αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως «key workers» και να τους δώσουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού
  • Να καθιερώσουν και να εφαρμόσουν πρωτόκολλα υγείας με βάση τις βέλτιστες πρακτικές
  • Να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα σε operators και ναυλωτές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αλλαγές πληρωμάτων
  • Να διασφαλίσουν τη διασύνδεση μέσω αέρος στους βασικούς θαλάσσιους κόμβους

«Οι ναυτικοί είναι η απαράδεκτη παράπλευρη απώλεια του πολέμου με τον κορονοϊό και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη ροή του διεθνούς εμπορίου, οι ναυτικοί δεν πρέπει να μείνουν πίσω στις σειρές με τους εμβολιασμούς. Ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς τη ναυτιλιακή βιομηχανία και κυρίως χωρίς τους ναυτικούς μας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού ΕπιμελητηρίουGuy Platten.

Φυσικά ανάμεσα στους υπογράφοντες της Διακήρυξης βρίσκονται και πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Μία από αυτές είναι η Seanergy Maritime Holdings του Σταμάτη Τσαντάνη. «Είναι τιμή και καθήκον μας να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτόν τον παγκόσμιο συνασπισμό εταιρειών και οργανισμών με στόχο την επίλυση αυτής της άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης. Από την αρχή της πανδημίας, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των πληρωμάτων μας και προβήκαμε σε αρκετές ενέργειες επί του θέματος, χωρίς να αναλογιστούμε το σχετικό κόστος. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ναυτικής κοινότητας στην παγκόσμια ναυτιλία, οι δράσεις αυτές αποτελούν κύριες προτεραιότητές μας και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας σε αυτόν τον σκοπό» τόνισε ο ίδιος σε σχετική δήλωση.

Δείτε αναλυτικά τη Διακήρυξη και τους υπογράφοντες ΕΔΩ

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:06 - 26 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.