ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδοτήσεις στο ρεύμα και αναζήτηση λύσεων στα καύσιμα-Κομβικό το Eurogroup

09:52 - 14 Μαρ 2022 | Οικονομία
Επιδοτήσεις στο ρεύμα και αναζήτηση λύσεων στα καύσιμα-Κομβικό το Eurogroup
Το βάρος της ακρίβειας έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που αναμένει και το σημερινό Eurogroup όπου θα συζητηθεί και η πορεία του ελληνικού προγράμματος για να δει τι μίγμα μέτρων θα προκρίνει. Ήδη στη φαρέτρα είναι η αύξηση των επιδοτήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο για τον Απρίλιο, αλλά και μια στοχευμένη παρέμβαση στα καύσιμα, καθώς η ιδέα για οριζόντια μείωση δεν "περπατάει". Όπως μάλιστα ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου είναι στα 6 δισεκ. και άρα μια σκέψη για οριζόντια παρέμβαση είναι αποτρεπτική αλλά και χωρίς στοχευμένο προσανατολισμό.

Πάντως με βάση όσα είπε στο Open σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ κ. Γ. Ασμάτογλου σήμερα μόνο μια οριζόντια μείωση των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ θα λειτουργήσει επαρκώς για να αποκλιμακωθούν οι τιμές μια και οι σκέψεις για “έξυπνους” μηχανισμούς μόνο για ευάλωτους δεν δίνουν άμεση λύση στο θέμα της έλλειψης ρευστότητας σε πολλά νοικοκυριά. “Έρχονται και τους λείπουν 10 ευρώ για να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, που το παίρνουν σε μικροποσότητες και θα αναμένουν τις πλατφόρμες για επιστροφή φόρου για να πάρουν καύσιμα;” διερωτήθηκε με νόημα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Τα καύσιμα
 
Υπάρχει, βέβαια, μια συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής στα καύσιμα κίνησης εκφράζουν παράγοντες της αγοράς εν όψει της αυριανής ημέρας. Όπως τονίζεται σήμερα και κυρίως αύριο αναμένονται παραδόσεις από τα διυλιστήρια και θα αποτυπωθεί σχετική αποκλιμάκωση των τιμών που δίνουν προς τη λιανική,  λόγω της πτώσης σε διεθνές επίπεδο του brent. 

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του βαρελιού είχε φτάσει πριν μια εβδομάδα ακόμη και τα 137 δολάρια/βαρέλι ενώ τις τελευταίες μέρες έχει “προσγειωθεί” κοντά στα 110 δολάρια/βαρέλι κι έτσι καταγράφεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για μια μικρή πτώση στην αντλία.

Να σημειωθεί επίσης ότι μέσα σε 15 μέρες η τιμή της αμόλυβδης εκτινάχθηκε κατά μέσο πανελλαδικό όρο στα 2,10 ευρώ το λίτρο από τα 1,887 ευρώ που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης το το πετρέλαιο κίνησης έφτασε ακόμη και στο 1,936 ευρώ το λίτρο καταγράφοντας αύξηση πάνω από 0,30 ευρώ το λίτρο. Μετά, δε, τις νέες παραδόσεις εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από τα 2 ευρώ, κοντά στο 1,90 (στην Αττική).

Βέβαια, όπως αναφέρεται, ακόμη υπάρχει δρόμος μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές καθώς οι παράγοντες αβεβαιότητας παραμένουν.

Το ρεύμα
 
Επίσης σε σημαντική αύξηση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Απρίλιο.

Ήδη, οι τιμές στο ρεύμα έχουν ανέβει σημαντικά τις τελευταίες μέρες με το μέσον όρο μήνα μέχρι την περασμένη Παρασκευή να είναι στα 321,49 €/MWh από 211,71 €/MWh που ήταν η μέση τιμή του Φεβρουαρίου. Μάλιστα για σήμερα Δευτέρα 14/3, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο ενέργειας κατέγραψε άνοδο 19,73% και έχει διαμορφωθεί στα 319,26 €/MWh.

Επιδοτήσεις

Στο φόντο αυτό το πακέτο για τον μήνα Απρίλιο των επιδοτήσεων θα ανέβει και θα υπερβεί τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση πληροφορίες η επιδότηση σε μέσο όρο ανά λογαριασμό θα διαμορφωθεί στα 55 € έναντι των 39 € το Φεβρουάριο και 40 € τον Μάρτιο.

Πηγή των πόρων αυτών θα είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από όπου υπάρχει, λόγω  των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων, απόθεμα. Εκτιμάται, δε, ότι για το σύνολο του 2022 ο “κουμπαράς” φτάνει τα 2 δις. € με τα μισά αυτών να έχουν ήδη “δεσμευτεί” στο πρώτο τρίμηνο για τις κατανομές των επιδοτήσεων. 

Πάντως η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο και ο προϋπολογισμός να συμβάλλει στις ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενώ ο Κώστας Σκρέκας στον Αντ1 την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναφέρει ότι το ποσό που ρίχνει η κυβέρνηση ως “ανάχωμα” στις αυξήσεις θα φτάσει τελικά τα 4-5 δισ.

Κι άλλα μέτρα 

Αναφορικά πάντως με το συνολικό πακέτο ενισχύσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Κυριακή τόνισε ότι, σε περίπου 45 ημέρες, θα υπάρξει τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κατώτατο μισθό.

«Παραμένει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Έχουμε δημιουργήσει μέσα σε δυσκολίες τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια τις προϋποθέσεις πάνω σε υγιείς και γερές βάσεις, ώστε να υπάρξει μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό έγινε, χάρη στη φορολογική, δημοσιονομική, εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που επέτρεψε να πάει μπροστά η οικονομία και να έχουμε και μείωση της ανεργίας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην πανδημία. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε μία φιλεργατική πολιτική. Όταν ωθείς μπροστά την οικονομία, κερδίζουν και οι εργαζόμενοι» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες, που και «αυτό βοηθάει να πάρει μπροστά η οικονομία».

Για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι αυτή είναι η άσκηση που πρέπει να λύσουμε, λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, τις αντοχές της οικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε, το 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 83% στην έκδοση συντάξεων σε σχέση με το 2019, κάνοντας λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό. «Προφανώς, ακούμε την ανησυχία και τα προβλήματα του κόσμου και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο γίνεται ενός των αντοχών της οικονομίας και του προϋπολογισμού» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι απαιτείται παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η ΔΕΗ έχει δώσει 800 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία της, που θα είναι οριακή. «Αν δεν είχαμε σώσει τη ΔΕΗ το 2019, πού θα έβρισκε αυτά τα χρήματα;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ προσέθεσε ότι, αν δεν είχε γίνει η παρέμβαση με το λιγνίτη, το ρεύμα θα ήταν ακόμα ακριβότερο.

Συμπερασματικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τα νέα μέτρα για την ακρίβεια, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα είναι δίκαια και ισορροπημένα. Τόνισε επίσης ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, για να στηριχθούν οι ευάλωτοι κατά προτεραιότητα. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε στην Ελλάδα ούτε σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Δεν είμαστε θαυματοποιοί» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η έμφαση θα δοθεί στους πιο φτωχούς, που συμπιέζονται περισσότερο.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 10:05 - 14 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.