• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
15:19 - 04 Δεκ 2008

Ξεφουσκώνει...

Αγόραζε στη φήμη και πούλησε στην είδηση. Το σοφό αυτό χρηματιστηριακό ρητό είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Μέχρι χθες οι διεθνείς αγορές ενισχύονταν διότι υπήρχε η φήμη για την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι μειώσεις ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικά για την ΕΚΤ η μείωση ήταν πάνω από την αναμενόμενη, αφού το βασικό επιτόκιο του ευρώ μειώθηκε στο 2,5% από 2,75% που αναμενόταν αρχικά. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν οι ρευστοποιήσεις. Οι αγορές, όπως και κάθε πολίτης σε ΗΠΑ και Ευρώπη ανησυχεί ως προς το πότε θα αφομοιωθούν οι μειώσεις στην πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα, οι δυσκολίες έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατές. Μιά σειρά από εισηγμένες μεθοδεύουν την περικοπή των εξόδων τους, περιορίζοντας το προσωπικό τους, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να ελαστικοποιηθεί το ωράριο εργασίας. Λίγο πιο πριν, ο γενικός δείκτης του Χ.Α., πέρασε σε αρνητικό πρόσημο, με τα κέρδη της ΕΤΕ να έχουν εξανεμισθεί, στα 13,90 ευρώ, η Πειραιώς, υποχωρεί στα 6,88 ευρώ με πτώση 4,4%, η Alpha κατά 4,83%, στα 7,10 ευρώ και η Eurobank κατά 3,23%, στα 6 ευρώ.

Νέα πτώση για την Κύπρου, που πλέον διαπραγματεύεται στα 2,81 ευρώ και την Marfin Popular στο 1,98 ευρώ. Αμετάβλητη στα 11,50 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ αντιστέκεται με κέρδη 3,68%, στα 19,70 ευρώ. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 1.831 μονάδες, με τις συναλλαγές στα 123 εκατ. ευρώ και την πλειοψηφία των μετοχών, 109, στο κόκκινο, έναντι 84 που ενισχύονται.