• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Χρηματιστήριο: Ατελέσφορη η προσπάθεια αντίδρασης και νέα πτώση
17:44 - 17 Μάι 2018

Χρηματιστήριο: Ατελέσφορη η προσπάθεια αντίδρασης και νέα πτώση

Παρά την προσπάθεια αντίδρασης και το θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε και σήμερα με αρνητικό πρόσημο απαγοητεύοντας άπαντες όλους όσοι περίμεναν ένα ξέσπασμα μετά το διήμερο ισχυρών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση 0,22% στις 786,20 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 786,05 μονάδων (-0,23%) και 795,51 μον. (+0,91%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 40,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια. Σχετικά με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτός έκλεισε με απώλειες 0,51%, στις 2.063,72 μονάδες, ενώ στο +0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.236,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,20% στις 901,91 μονάδες.

Καθοριστικο ρόλο στο πολυήμερο πτωτικό σερί, παίζει μια πληθώρα εσωτερικών παραγόντων που συμπεριλαμβάνει την εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2% - 2,1% φέτος, την καθυστέρηση στα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, την «ελεύθερη πτώση» της κραταιάς Follie Follie και η ιταλική αστάθεια.

Σχετικά με τις τιμές των μετοχών, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΟΛΠ παρά τα 2% κέρδη τους δεν ήταν αρκετές για να δώσουν θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη Τιμών. Το ίδιο και για Μυτιληναίο, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ που επίσης ξεχώρισαν θετικά με 1% άνοδο. Ήπια ανοδικά οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, ενώ αμετάβλητες ήταν οι ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη μεριά, «βαρίδια» ήταν η Motor Oil και η Alpha Bank, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 2,84% και 2,20% αντίστοιχα, ενώ μεγάλη πτώση σημείωσαν και Eurobank, Jumbo, Βιοχαλκο, Τιτάν και Σαράντης περί το 1% έκαστη. Τέλος, οριακή πτώση γνώρισαν και οι Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Folli Follie, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.