• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:21 - 29 Ιαν 2008

Ανοδος με μικρό τζίρο και ενδιαφέρον για small caps

(update) Καλοδεχούμενη η άνοδος, αρκεί να είχε και τζίρο. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 1,71%, στις 4.518,16 μονάδες (υψηλό στις 4.527), με το ενδιαφέρον να διαχέεται στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και τα small caps. Πλην όμως οι συναλλαγές κρίθηκαν ως ιδιαίτερα χαμηλές, αφού ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 267,741 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για στοιχείο που ερμηνεύεται ως επιφυλακτικότητα εκ μέρους των επενδυτών. Τα μάτια και η προσοχή όλων στις αγορές είναι στραμμένα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς αύριο αναμένονται οι αποφάσεις της Fed για το αν θα περικόψει περαιτέρω τα επιτόκια.

Η πλειοψηφία των αναλυτών πάντως, πιστεύει ότι αύριο ο Μπεν Μπερνάνκι θα δώσει το «πράσινο φως» για μία ακόμα μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

«Μικρό είναι το ενδιαφέρον στην αγορά», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος, υποστηρίζοντας πως, «οι ιδιώτες επενδυτές είνα κυρίως πωλητές».

Κατά την άποψή του, «δύσκολα θα δούμε την αγορά στα επίπεδα κάτω από τις 4.100 μονάδες. Δίνω περισσότερες πιθανότητες», αναφέρει, «σε μια μακρόσυρτη κίνηση ή συσσώρρευση μεταξύ των 4.250 - 4.750 μονάδων, περιοχή στην οποία οι μεγάλοι "παίκτες" είναι αυτοί που θα σκουπίσουν όλα τα χαρτιά που τούς ενδιαφέρουν, οδηγώντας την αγορά σε νέα υψηλά από το δεύτερο εξάμηνο».

Ο οικονομικός αναλυτής της Beta AXEΠEY κ. Τ. Ζαμάνης, σχολιάζει πως, «οι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων, τη δεύτερη σε μία εβδομάδα και την πιο γενναιόδωρη πριν καν βγει ο πρώτος μήνας του έτους».

Για να προσθέσει με νόημα: «Ας μη σκεφτόμαστε τι έχει να γίνει στις αγορές, αν τελικά η Fed δεν περικόψει τα επιτόκια»...

Το καλό κλίμα στις αγορές πάντως, πέρασε και στο Χ.Α. Η μετοχή του ΟΤΕ, στην οποία πραγματοποιήθηκαν πολλά και μεγάλα πακέτα, τα κέρδη άγγιξαν το 1,85%, κλείνοντας στα 22 ευρώ, διακινώντας συνολικά 4,684 εκατ. τεμάχια.

Περιορισμός των αρχικών κερδών παρατηρήθηκε στην ΕΤΕ, με την μετοχή να ενισχύεται κατά 1,36%, στα 41,82 ευρώ, διακινώντας 2,330 εκατ. τεμάχια.

Διευρύνθηκαν τα κέρδη στην Alpha, που ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,79%, στα 22,80 ευρώ και όγκο 1,296 εκατ. τεμαχίων.

Ανοδος πάνω από 1% για τη Eurobank, στα 19,40 ευρώ με 825 χιλιάδες τεμάχια και 0,99% για την Πειραιώς, στα 22,52 ευρώ και 600 χιλιάδες τεμάχια.

Κατά τα άλλα, μιάν ανάσα πριν από τα 30 ευρώ βρέθηκε η μετοχή της Coca Cola, η οποία αναμένεται να διεισδύσει σε νέα προϊόντα.

Αντίδραση πάνω από 1% σημείωσε η μετοχή της Motor Oil, στα 13,14 ευρώ, ενώ ξεχώρισε η άνοδος πάνω από 8% στην ΜΕΤΚΑ, στα 15,10 ευρώ και 4,22%, στα 10,38 ευρώ για τον Μυτιληναίο.

Μεγάλη, επίσης, ήταν η αντίδραση για την Alapis, σε ποσοστό 4,32%, στο 1,93 ευρώ, αλλά και για τις μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο, με τη Σιδενόρ να ενισχύεται χαρακτηριστικά πάνω από 3%, στα 8,82 ευρώ.

Αντίδραση παρατηρήθηκε στη Μηχανική, που ενισχύθηκε στα 4,30 ευρώ, με κέρδη 3,86%, κατά 19,35% ήταν η άνοδος στην Βιοσώλ, ενόψει της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, κατά 17,95% ενισχύθηκε ο Πετζετάκις εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, κατά 14,23% το Αλτερ, λόγω των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων ξένων οίκων. Αντίδραση 8,91% σημείωσε η Αλκο και κατά 9,79% η ΕΥΑΘ.

Διόρθωση παρατηρήθηκε στην ΕΧΑΕ που έκλεισε στα 22,70 ευρώ. Η μετοχή βρέθηκε μιαν ανάσα πριν από τα υψηλά της εξαιτίας της φημολογίας περί ενδιαφέροντος του NYSE Eurogroup. Απώλειες, τέλος, σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (το ερχόμενο Σάββατο το κρίσιμο Δ.Σ.) και Ιντραλότ.