• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ο Σάντσεθ δίνει στην Καταλονία δημοψήφισμα περισσότερης αυτονομίας, όχι ανεξαρτησίας
13:07 - 03 Σεπ 2018

Ο Σάντσεθ δίνει στην Καταλονία δημοψήφισμα περισσότερης αυτονομίας, όχι ανεξαρτησίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επανήλθε τη Δευτέρα στο ζήτημα της Καταλονίας, λέγοντας πως συμφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο καθεστώς στην περιοχή, που θα προσφέρει περισσότερη αυτονομία. Ωστόσο, απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για την αυτονομία, όχι για την αυτοδιάθεση», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί αυτό το δημοψήφισμα.
Οι αυτονομιστές που βρίσκονται στην εξουσία στην Καταλονία ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, κάτι που ο Ισπανός πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά.
Το υπάρχον καθεστώτος στην Καταλονία, βάσει του οποίου οι 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι χαίρουν ευρείας αυτονομίας και έχουν τον τίτλο του «έθνους», υιοθετήθηκε το 2006 υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίθ Ροντρίγκεθ Θαπατέρο με το 73% των ψήφων.
Στη συνέχεια ακυρώθηκε εν μέρει το 2010 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που ενίσχυσε την άνοδο των αυτονομιστών.