«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνω ότι ο αγαπημένος μου πατέρας, Σιίμ Κάλας, έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ», έγραψε η Κάγια Κάλας στο Instagram.
Ο Κάλας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος επίτροπος από την Εσθονία, αναλαμβάνοντας το 2004 το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επί προεδρίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Από το 2010 έως το 2014 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Μεταφορών.
Οικονομολόγος, ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας το 1991 και είχε σημαντικό ρόλο στη νομισματική μεταρρύθμιση της χώρας. Το 1994 ίδρυσε το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα και έναν χρόνο αργότερα εξελέγη στο κοινοβούλιο, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών.
Ο Κάλας διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της Εσθονίας, επιβλέποντας την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως πρωθυπουργός το 2002, συμμετείχε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την ίδια περίοδο η Εσθονία προσκλήθηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατό του, σημειώνοντας ότι η Εσθονία και η Ευρώπη είναι καλύτερες χάρη στο έργο της ζωής του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ο Κάλας, μέσα από τη δημόσια δράση του, συνέβαλε καθοριστικά στην ευρωπαϊκή πορεία της Εσθονίας και στη διαμόρφωση σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτικών.
Η κόρη του, Κάγια Κάλας, διετέλεσε πρωθυπουργός της Εσθονίας από το 2021 έως το 2024 και σήμερα είναι η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.