Ο Dow Jones ενισχύεται 0,10%, στις 12.414,99 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 σημειώνει άνοδο 0,03%, στις 1.378,11 μονάδες και ο Nasdaq αποκομίζει κέρδη της τάξης του 0,21%, στις 2.485,78 μονάδες.
Θετικά ήταν τα νέα για την παραγωγικότητα και τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα α΄ τριμήνου ενισχύθηκε κατά 2,6%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση της κατά 2,5%. Σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν της τάξης του 3,3%, η μεγαλύτερη σε διάστημα 4 σχεδόν ετών.
Επίσης, απρόσμενη αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σημειώθηκε το Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ADP Employer Services. Αναλυτικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 40.000 ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση τους κατά 30.000. Ένα μήνα νωρίτερα οι θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 13.000.
Ωστόσο, το κλιμα σκιάζουν τα στοιχεία για τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων,καθως υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα έξι ετών αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων καθιστούν δυσκολότερη τη λήψη δανείου από τους Αμερικανούς.
Αναλυτικότερα, ο σχετικός δείκτης αίτησης δανείου για αγορά κατοικίας ή αναχρηματοδότηση δανείου υποχώρησε κατά 15%, στο 502,3 που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002, από 593,3 την περασμένη εβδομάδα.
Σημαντικές απώλειες καταγράφονται αυτήν την ώρα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημιές. Στο άσχημο κλίμα συμβάλλει η πτώση των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων που επιβαρύνουν τον κλάδο των εμπορευμάτων.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες κατά 1,70% στις 5.954,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,55% στις 4.906,55 μονάδες ενώ και στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,1,33% στις 6.926,05 μονάδες.
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν η BNP Paribas και η Societe Generale, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο, ύστερα από την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι η λύση ανατροπής της αρνητικής τους τροχιάς.
Απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές της Deutsche Bank και της Credit Suisse, ύστερα από την εκτίμηση της J.P. Morgan, που κάνει λόγο για διαγραφές ζημιών ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Για τηνDeutsche Bank οι διαγραφές εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 3,6 δισ. ευρώ, για τη Credit Suisse τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ για τη γαλλική Societe Generale οι διαγραφές θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ.
Πιέσεις και για τον πετρελαικό κλάδο, μετά την αποκλιμάκωση των πετρελαικών τιμών, με το αργό να υποχωρεί στα 123 δολάρια το βαρέλι. Η Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο αλλά και η ΒΡ ηγούνται, επίσης, των ρευστοποιήσεων.
Στον αντίποδα άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Royal Bank of Scotland, μετά και την κίνηση της Morgan Stanley να την αναβαθμίσει σε «overweight» από «underweight», καθώς εκτιμά ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 12 δισ. λιρών θα κατευνάσει τα πνεύματα για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.



