• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
13:04 - 06 Οκτ 2011

Moody's: Βροχή υποβαθμίσεων σε ιταλικές τράπεζες και ΔΕΚΟ

Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Eni (πετρελαϊκή), της Enel (ηλεκτρική εταιρεία), της Poste Italiane (ιταλικά ταχυδρομεία), της Terna (ηλεκτροδότηση), της Finmeccanica (τεχνολογική) και των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών της Ιταλίας της UniCredit και της Intesa Sanpaolo.

Όλες τους συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, με κέρδη -για το ιταλικό δημόσιο- που υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσουν τα είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η νέα, όμως, αυτή υποβάθμιση, όπως τονίζουν οι παρατηρητές, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει κάποια επιπλέον προβλήματα, επηρεάζοντας αρνητικά, ενδεχομένως, και την τελική τιμή πώλησης των συγκεκριμένων «στρατηγικής σημασίας» εταιρειών.

Σχεδόν όλες οι αξιολογήσεις συνοδεύονται από αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο οίκος δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα.

Ο Moody's υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση σειράς κρατικών και ημικρατικών τραπεζών.

Μόνο η ασφαλιστική εταιρεία Generali διατήρησε την αξιολόγησή της στο "A1" απέκτησε όμως αρνητική προοπτική.

Παράλληλα υποβαθμίζεται, μεταξύ των άλλων, η πιστοληπτική ικανότητα της περιφέρειας του Μιλάνου, του Τορίνο και της Φλωρεντίας, όπως και τα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας.