Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, «με την υλοποίηση της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη 50.000 νέων οικιακών υδρομέτρων υψηλής ακρίβειας το τελευταίο διάστημα, θα έχει ήδη αντικατασταθεί ο μισός υδρομετρικός στόλος της ΕΥΑΘ με μετρητές ακριβείας».
Απώτερος στόχος, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι η δημιουργία μιας διαφανούς, άμεσης και ψηφιακά διασυνδεδεμένης σχέσης της εταιρείας με τον καταναλωτή και η εξοικονόμηση του πόρου.
Διάρκεια και μέγιστη αξία συμφωνίας
Η διάρκεια της συμφωνίας-πλαισίου ορίζεται σε πέντε έτη από την υπογραφή της σήμερα, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον χρόνια, ενώ η μέγιστη αξία της αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 49.565.000 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και για προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργίας 100.000+100.000 υδρομέτρων.
Η επιλογή των υδρομέτρων που θα αντικατασταθούν χωρίς καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές «θα γίνει με κριτήρια κυρίως παλαιότητας, ενώ θα συνυπολογιστούν παράγοντες, όπως η συνδεσιμότητα, ο υδραυλικός σχεδιασμός των δικτύων διανομής και η διαχείριση του νερού στις ζώνες υδροδότησης», τονίζει η ΕΥΑΘ ΑΕ.
Έφτασε η ώρα της ψηφιοποίησης του υδρομετρικού στόλου Θεσσαλονίκης
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης, τόνισε ότι «έφτασε πλέον η ώρα της ψηφιοποίησης του υδρομετρικού στόλου της Θεσσαλονίκης με τη χρήση του Internet of Things», προσθέτοντας πως βασικός στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει ασφαλές και ποιοτικό νερό και να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τους υδάτινους πόρους της περιοχής.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας αποτελεί κεντρικό άξονα της ανάπτυξής της, ενώ η στρατηγική της βασίζεται στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας μάλιστα ότι οι υπηρεσίες της ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και τις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ τονίζεται ότι ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων και η στροφή στις «έξυπνες» μετρήσεις συνδυάζεται με σειρά άλλων έργων διαρρύθμισης του δικτύου ύδρευσης του πολεοδομικού, που αφορούν τον επαναπροσδιορισμό των βασικών ζωνών υδροδότησης των δεξαμενών, τη δημιουργία νέων ζωνών για τις καινούριες δεξαμενές που θα κατασκευαστούν και την εγκατάσταση εξοπλισμού και συσκευών παρακολούθησης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. «Με τον τρόπο αυτόν, θα μειωθεί περαιτέρω το μη τιμολογούμενο νερό και θα εξοικονομηθεί επιπλέον υδατικός πόρος, αλλά και ενέργεια εφόσον, για παράδειγμα, τα αντλιοστάσια θα καταναλώνουν ενέργεια με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Ακόμη, αναφέρει ότι της υπογραφής της συμφωνίας-πλαισίου προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός «για την προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και λειτουργία υδρομετρητών οικιακής χρήσης στην περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε», με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.










