• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:44 - 19 Φεβ 2009

Στα 35 δισ. «εκτινάχθηκε» το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Στα 35 δισ. ευρώ «εκτινάχθηκε» το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2008, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 8% σε σύγκριση με το 2007. Το έλλειμμα του 2008 αντιστοιχεί σε 14,5% του ΑΕΠ, έναντι 14,2% το 2007. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι το έλλειμμα αποτελεί το υπ αρθιμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2,5 δισεκ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2,9 δισεκ. ευρώ. Σε πολύ μικρότερο βαθμό οφείλεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 422 εκατ. ευρώ, καθώςοι εισπράξεις από εξαγωγές της κατηγορίας αυτής αυξήθηκαν κατά 1,8 δισεκ. ευρώ,ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (15,2%) ήταν σχεδόν τριπλάσιος του ρυθμού αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (5,8%). Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 808 εκατ. ευρώ.

Δεκέμβριος

Το Δεκέμβριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκεκατά 1,813 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 3,127 δισ. ευρώ, από 3,458 τον προηγούμενο μήνα. Το μήνα αυτό το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά και το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το Δεκέμβριο του 2007, ενώ τα ισοζύγια υπηρεσιών και εισοδημάτων δεν εμφάνισαν αξιόλογες μεταβολές.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι ο περιορισμός του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 1,115 δισ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και πλοίων(κατά 562 και 389 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και την υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 164 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές εμφάνισαν άνοδο κατά 62εκατ. ευρώ ή 6%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά101 εκατ. ευρώ ή 3%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 42 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 90 εκατ. ευρώ υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών πληρωμών για ταξιδιωτικές και για λοιπές υπηρεσίες κατά 35 και 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.