Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Κλάους Σβαμπ προσκαλούσε για πρώτη φορά στελέχη δυτικοευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο «Ευρωπαϊκό Συμπόσιο του Μάνατζμεντ», όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή η συνάντηση του Νταβός. Με τον καιρό επικράτησε η σημερινή ονομασία: «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ». Ο θεσμός συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μόνο φέτος αναμένονται 2.000 επισκέπτες, Για το 2011 το κεντρικό σύνθημα της συνάντησης είναι «κοινοί κανόνες για μία νέα πραγματικότητα», δηλαδή για την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης.
Ο οικοδεσπότης Κλάους Σβαμπ τονίζει: «Ζούμε σε μία καινούρια πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Τι αλλάζει μετά την κρίση; Πιστεύουμε ότι η κρίση έχει δομικά αίτια. Γι αυτό δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε παλιές συνταγές…».
Το Φόρουμ του Νταβός θέλει να στηρίξει τις προσπάθειες του G8 και του G20 για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης.
«Το Νταβός είναι η καλύτερη ευκαιρία για να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα…» δηλώνει ο Κλάους Σβαμπ.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Ρολφ Λάνγκχαμερ εκφράζει τις επιφυλάξεις του σχεττικά με την πρόταση της Γαλλίας, για ένα νέο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών.
«Νομίζω δεν είναι καλή ιδέα να θέλει κανείς σήμερα ένα νέο σύστημα με προκαθορισμένες διακυμάνσεις. Απλώς χρειαζόμαστε ένα βασικό νόμισμα, που θα είναι στο επίκεντρο του συστήματος. Σήμερα έχουμε το δολάριο και αυτό είναι το πρόβλημα των Κινέζων: είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές των Αμερικανών, οπότε από τη μία πλευρά περιφρονούν το δολάριο, αλλά από την άλλη πλευρά το στηρίζουν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διέξοδος σε αυτό το δίλημμα, δεν χρειάζεται καν να μιλάμε για παγκόσμιο νομισματικό σύστημα», λέει ο Γερμανός οικονομολόγος.
Ο Ρολφ Λάνγκχαμερ υποστηρίζει ότι το Φόρουμ του Νταβός δεν πρέπει να περιορίζεται σε γενικόλογες συζητήσεις, αλλά να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και να εξετάζει κάθε χρόνο την εφαρμογή ή την αναθεώρησή τους. Αλλά ο οικοδεσπότης του Νταβός έχει διαφορετική άποψη: όποιος θέλει να λύσει τα προβλήματα, πρέπει πρώτα να συζητήσει για τα προβλήματα, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κλάους Σβαμπ.
«Το Νταβός δεν είναι χώρος συνάντησης, όπου άλλος μιλάει και άλλος ακούει. Όλοι συμμετέχουν στις συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και χωρίς την κοινωνία δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Γι αυτό το Νταβός είναι η καλύτερη ευκαιρία για να τα συζητήσουμε όλα αυτά.»