Κορυφαίος manager και πρώην τραπεζίτης εντοπίζει και ένα αισιόδοξο σημάδι από την υποβάθμιση της S&P. Ότι η πορεία της οικονομίας για το επόμενο δωδεκάμηνο θα είναι σταθερή, οπότε, εκτιμά ο ίδιος παράγοντας, η λήψη μέτρων είναι επιβεβλημένη από την κυβέρνηση. Ο ίδιος θεωρεί ότι η έκδοση 5ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα από το Ελληνικό Δημόσιο θα κρίνει και το αν έχει επηρεαστεί και κατά πόσο η εικόνα της χώρας στα μάτια των ξένων treasurers. Δεν ανησυχεί για την έκδοση των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, διότι μπορούν να καλυφθούν και από την εγχώρια αγορά. "Aν την επόμενη εβδομάδα η κάλυψη των 5ετών ομολόγων γίνει και στο 100%, θα είναι μεγάλη επιτυχία". Επίσης ανησυχεί και για τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αν κληθούν να καλύψουν σημαντικό κομμάτι της έκδοσης των ομολόγων, με το spread στις 250 μονάδες βάσης κι αυτό ξεφύγει και διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αναγκαστούν να γράψουν μεγάλες ζημιές".
Ανήσυχος δηλώνει και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης. "H υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P ήρθε σε μία πολύ κακή συγκυρία. Σήμερα (σ.σ. χθες) η Deutsche Bank ανακοίνωσε ζημιές για το 4ο τρίμηνο του 2008, η HSBC ζητεί επιπλέον κεφάλαια ενίσχυσης της ρευστότητάς της, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ βυθίστηκαν. Σταδιακά, η κρίση θα επηρεάσει τα πάντα, ακόμα και στη χώρα μας", σχολιάζει ο τραπεζίτης, για να προσθέσει ότι, "η εικόνα θα αλλάξει στην χώρα μας όταν πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει πλάνο νοικοκυρέματος της οικονομίας".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλος, υποστηρίζει λέγοντας πως, "δεν είναι και ό,τι ευχάριστο, αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες υποβαθμίσεις έχουν σημειωθεί από τον ίδιο οίκο και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ. Η αγορά πάντως, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και έχει περάσει και αυτό το αρνητικό νέο στις αποτιμήσεις. Αφορά περισσσότερο τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία".
Στ.Κ.Χαρίτος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
07:58 - 15 Ιαν 2009
Σπ. Καπράλος και Ν. Καραμούζης σχολιάζουν την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Ανήσυχοι είναι οι παράγοντες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς για τα τελευταία τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία, με ποκορύφωμα χθες την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης S&P. Oλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά ανέμεναν την εξέλιξη αυτή, αν και θεωρούν ότι τόσο στις αποτιμήσεις των μετοχών, όσο και στο υψηλότατο spread μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, που χθες τερμάτισε στις 248 μονάδες βάσης, έχει ενσωματωθεί το ρίσκο της αγοράς και της οικονομίας.
