Η ΔΕΗ θα καταβάλει τα 2,2 δισ. ευρώ όχι επειδή «ρυπαίνει» αλλά επειδή υποχρεούται να μετάσχει στον παράλογο και γιγαντιαίο τζόγο εμπορίας CO2-666, που έχει τζίρο κάπου 100 δισ. ευρώ στην Ενωση, με μεγάλο ποσοστό να πηγαίνει στους ευφυείς μεσάζοντες - και στον Τρίτο Κόσμο ακόμη και σε τρομερά ρυπογόνες βιομηχανίες, υπό τον όρο ότι δεν παράγουν CO2-666. Υπάρχουν όμως και θέματα γούστου και αισθητικών και περιβαλλοντικών αξιών: εκτιμώ τον Σρέντερ αλλά να κάνω ηλιοθεραπεία κάτω από ανεμογεννήτριες και πάνω σε φωτοβολταϊκά κύτταρα δεν μου αρέσει καθόλου ως ιδέα.
Και πόσο σωστοί είναι οι υπολογισμοί; Μου ήρθε σύμμαχος προχθές το τελευταίο τεύχος της «New York Review of Books», του περιοδικού που αγαπώ και εκτιμώ, όπου κάποιος μεγάλος φυσικός που εκτιμώ ιδιαίτερα, ο Freeman Dyson (Princeton), σχολιάζει το βιβλίο του άγνωστου σε εμένα πλην σπουδαίου, φαίνεται, οικονομολόγου William Nordhaus (Yale), ο οποίος υποστηρίζει, με μαθηματικό μοντέλο που καλύπτει τον αιώνα που καλύπτουν και τα μοντέλα των θερμοκηπιστών, ότι ακόμη και αν όσα αποκαλυπτικά προαναγγέλλονται είναι ορθά, οι διάφορες προτάσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπισή τους από οικονομική άποψη είναι περίπου ουδέτερες (σύστημα ανταλλαγών «Κιότο» ή βελτίωσή του) ή με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες - πρόκειται για τις προτάσεις Στερν (αυτές που υιοθέτησε η βρετανική κυβέρνηση) και τις προτάσεις του Αλ Γκορ. Το άρθρο είναι στη διεύθυνση www. nybooks. com/articles/21494, δωρεάν για λίγες ημέρες, ώσπου να εκδοθεί δηλαδή το επόμενο τεύχος της «NYRB».
Με την υπόθεση ότι ο κίνδυνος από το CO2-666 είναι υπαρκτός, η σωστή οικονομική λύση, κατά τον Nordhaus, είναι η αναζήτηση τεχνολογιών χαμηλού κόστους που θα απορροφούν το σατανικό αέριο ή θα παράγουν ενέργεια χωρίς παραγωγή του - για παράδειγμα: «φθηνή ηλιακή ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, μη επεμβατική κλιματική μηχανική ή γενετικά τροποποιημένα ανθρακοβόρα φυτά» αναφέρει. Γενετικά τροποποιημένα φυτά, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη - ή άλλο τι; Πρέπει να το σκεφθούμε το ζήτημα, αποσύρομαι για στοχασμό για να βρω πώς θα αποψύξουμε τη Γη και θα επανέλθω, ημερολόγιό μου.
Διόδωρος Κυψελιώτης