• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Οι τάσεις που επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα

10:13 - 28 Ιαν 2019
Καινοτομίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, το IoT και τα drones φέρνουν την επανάσταση στα logistics για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο

Το μέλλον της εφοδιαστικής και των συναφών διαδικασιών εξαρτάται από την υιοθέτηση και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Καθώς συμβαίνει αυτό, επιφέρει και μια επανάσταση στην απασχόληση. Πολλές νέες ευκαιρίες, έργα και σταδιοδρομίες ανοίγουν σε σχέση με την εφοδιαστική και την προσφορά. Το Αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής Εργασίας εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων στα logistics θα αυξηθεί κατά 22% μέχρι το τέλος του 2022, με μέσο μισθό 73.000 δολαρίων ετησίως.

Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα, ποιες είναι οι τεχνολογίες αλλάζουν τόσο ανοιχτά αυτό το πεδίο; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πλατφόρμες και τις τάσεις που θα επηρεάσουν την επιχείρηση στο εγγύς μέλλον.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση και η προσαρμογή

Η παραγωγή τρισδιάστατων εκτυπώσεων ή προσθέτων είναι μία από τις τεχνολογίες που από τη φύση τους παρουσιάζουν μερικές απίστευτες ευκαιρίες. Στο παρελθόν, το υλικό κατασκευής και ανάπτυξης ήταν σχετικά ογκώδες και αποκλειστικό, πράγμα που σήμαινε ότι τα αντικείμενα έπρεπε να παραχθούν και να συναρμολογηθούν πριν μεταφερθούν στον τελικό προορισμό τους - συνήθως απομακρυσμένα. Ωστόσο, με την εκτύπωση 3D, τα χρησιμοποιούμενα υλικά μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή αγαθών τοπικής προέλευσης - ακόμη και περιφερειακών - που αναπτύσσονται πολύ πιο κοντά στον καταναλωτή.

Επιπλέον, αυτό παρουσιάζει μια ευκαιρία εξατομίκευσης τελευταίας στιγμής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσφέρετε κάποια προσαρμογή στους καταναλωτές. Φανταστείτε να παραγγείλετε ένα παπούτσι, για παράδειγμα, και να είστε σε θέση να επιλέξετε τα υλικά, τα χρώματα και το στυλ με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις σας.

Επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση 3D υπάρχουν συχνά σε κάποια μέρη αυτό σημαίνει ότι πρακτικά μπορεί να έχετε ό, τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα προϊόν χωρίς την απαίτηση αποθήκευσης ανταλλακτικών ή αγαθών. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές μπορούν τελείως να μειώσουν τις μεγάλες αποθήκες σε πολύ μικρότερες τοπικές. Τα προϊόντα μπορούν επίσης να τυπωθούν κατά παραγγελία, όπως παραγγέλονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες τελικών προϊόντων.

Το 36% των εταιρειών σχεδιάζουν ή ήδη χρησιμοποιούν τρισδιάστατη εκτύπωση στο πλαίσιο των τακτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Επιπλέον, η έρευνα 3PL για την επιλογή και τη σύναψη συμβάσεων από την EFT έδειξε ότι το 19,2% των κατασκευαστών και των εμπόρων λιανικής στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη την εκτύπωση 3D.

Tο Internet of Things (IoT)

Το IoT συσχετίζεται συχνά με συσκευές σε επίπεδο καταναλωτών όπως η έξυπνη οικιακή τεχνολογία. Παρόλο που έχει σίγουρα τη θέση της σε αυτή την αγορά, υπάρχουν εφαρμογές σε επίπεδο τεχνολογίας της επιχείρησης που χρησιμοποιούνται ήδη. Κατά την κατασκευή και την ανάπτυξη, για παράδειγμα, οι αισθητήρες IoT χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τη συντήρηση δαπανηρού εξοπλισμού.

Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο στον τομέα της εφοδιαστικής. Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αισθητήρες και συσκευές IoT για να δημιουργήσουν μια πιο συνδεδεμένη πλατφόρμα παραγωγής - αυτή που παρέχει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο και ενημερώσεις σχετικά με το τι συμβαίνει, καλό ή κακό. Αλλά αυτές οι συσκευές είναι επίσης μοχλός σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Φανταστείτε την ενίσχυση της ορατότητας διαμετακόμισης, τη δυνατότητα παρακολούθησης της πλήρους διαδρομής ολόκληρων αποστολών ανά πάσα στιγμή.

Ακόμα, η παρακολούθηση εξοπλισμού και εργαζομένων είναι επίσης δυνατή, όπως φαίνεται σε ένα σύγχρονο στόλο, χάρη σε συστήματα GPS σε πραγματικό χρόνο. Η διαφορά είναι, φυσικά, ότι παρακολουθείτε αγαθά, εξοπλισμό και άτομα με μεγάλη λεπτομέρεια.

Στην ίδια έκθεση του EFT, όταν ερωτήθηκαν για τον αντίκτυπο του IoT στην εφοδιαστική και τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα έχει "τεράστιο" αντίκτυπο, ενώ το 49% δήλωσε ότι θα έχει μόνο "κάποιο" αντίκτυπο. Ένα απίστευτα μικρό 3% δήλωσε ότι δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο.

Τα drones

Δεν είναι μυστικό ότι η Amazon πειραματίζεται επί του παρόντος με υπηρεσίες παράδοσης που βασίζονται σε drone για επιλεγμένες τοπικές αγορές. Εξάλλου, τα drones προσφέρουν απίστευτες δυνατότητες, μόνο και μόνο επειδή μπορούν να προσφέρουν ποικίλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Αν υπήρχε αυτή η μεγάλη αλλαγή με την εναέρια μεταφορά, φανταστείτε τον αριθμό των μεταφορών και των οχημάτων εδάφους που θα απομακρυνόταν από τις τοπικές οδικές αρτηρίες. Αυτό θα μείωνε την κυκλοφορία, το κόστος που συνδέεται με τις μεταφορές εδάφους και θα είχε θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται έτσι.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες αναπτύσσονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα

Πολλές από τις τεχνολογίες αυτές είτε έχουν ήδη εφαρμοστεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη από παρόχους εφοδιαστικής. Είναι προφανές ότι θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην αγορά των logistics όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους ή συναφείς τομείς.

Αλλά το πιο σημαντικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι νέες, καινοτόμες τεχνολογίες εισάγονται καθημερινά. Τα αυτόνομα οχήματα, για παράδειγμα, αναμένεται να εξοικονομήσουν πολλά δισ. ευρώ  για τις επιχειρήσεις logistics όταν τελικά τεθούν σε λειτουργία. Αυτό δείχνει ότι, παρόλο που πολλές από τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες είναι έτοιμες να μετασχηματίσουν τις λειτουργίες, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα μια νέα, πιο αποτελεσματική λύση να βρίσκεται στη γωνία.

Έτσι, το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως και κάθε άλλης αγοράς, εξαρτάται από την υιοθέτηση και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ Π. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

Όλα τα άρθρα του Π. Τσαγκαράκη
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman