Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Παρά τη μερική άρση των αμοιβαίων δασμών των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων οικονομιών, εκτός της Κίνας, η αβεβαιότητα στις αγορές παραμένει αυξημένη. Αναλυτές της DBRS εκτιμούν ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κινδύνου (Cost of Risk - CoR) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Morningstar DBRS, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανότατα θα προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των οικονομικών τους προβλέψεων για το 2025, ενσωματώνοντας σενάρια με πιο αδύναμη ανάπτυξη και συνεχιζόμενη υψηλή μεταβλητότητα. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων και μεγαλύτερο ποσοστό δανείων Σταδίου 2.
Η DBRS στο αναλυτικό σημείωμα της αναφέρει: «Όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19, εάν επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί στις ΗΠΑ, αναμένουμε οι τράπεζες της Ευρώπης να υιοθετήσουν μια συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά τα ανοίγματά τους στους τομείς που θα ήταν περισσότερο ευάλωτοι σε δασμούς, πέρα από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, του αλουμινίου και του χάλυβα, όπου οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν ήδη εφαρμοστεί, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της βιομηχανίας, των χημικών, των καταναλωτικών αγαθών και της υγειονομικής περίθαλψης».
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι τράπεζες διαθέτουν ακόμα «management overlays», δηλαδή αποθεματικά ασφαλείας, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πιέσεις. Έτσι, η Morningstar DBRS δεν προβλέπει δραστική αύξηση στο CoR ή στα δάνεια Σταδίου 2 εντός του 2025—αν και τα επίπεδά τους θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με το 2024.
Τα υψηλότερα και χαμηλότερα επίπεδα CoR
Το μέσο CoR για τις 50 ευρωπαϊκές τράπεζες που εξετάστηκαν στην έκθεση ανήλθε σε 31 μονάδες βάσης (bps) για το 2024, οριακά αυξημένο από τις 30 bps στο α’ εξάμηνο και μειωμένο από τις 39 bps του 2023. Συγκριτικά, το 2020 το CoR είχε εκτοξευθεί στις 107 bps λόγω πανδημίας.
Οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα CoR, με τα ισπανικά μεγέθη να επηρεάζονται από τη διεθνή έκθεση των τραπεζών Santander και BBVA στις αναδυόμενες αγορές. Στη Γερμανία, η αύξηση αποδίδεται κυρίως σε υψηλότερες προβλέψεις της DZ Bank για δάνεια καταναλωτικά, ακίνητης περιουσίας και εταιρικά. Αντίθετα, τράπεζες στη Δανία, Σουηδία και Φινλανδία κατέγραψαν τα χαμηλότερα επίπεδα CoR, όπως και στην Ιρλανδία, λόγω σημαντικών αποδεσμεύσεων προβλέψεων.
Ελληνικές τράπεζες: Μεγαλύτερη μείωση CoR
Όπως σημειώνει η DBRS, oι τράπεζες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία παρά το αυξημένο επίπεδο κινδύνου, πέτυχαν τη μεγαλύτερη μείωση του COR από το 2023.
Η μεγαλύτερη μείωση επιτεύχθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς (-90 μονάδες βάσης), παρόλο που η τράπεζα είχε πρόσθετες προβλέψεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 για να προβλέψει περαιτέρω μείωση κινδύνου.
Η Alpha Bank, η οποία ανέφερε αύξηση του COR στο πρώτο εξάμηνο του 2024, κυρίως λόγω του αντίκτυπου της πώλησης συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα COR του 2024 ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι στο 2023, υποστηριζόμενα από μια σημαντική ώθηση της αύξησης των δανείων στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 που επηρέασε τον παρονομαστή του δείκτη COR.