Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ θα υπολογίζονται με βάση τη χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από τη μείωση της τιμής, ενώ είναι υποχρεωτική και η αναγραφή και της τιμής αναφοράς, βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η νέα αυτή πρακτική αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στο μοντέλο προσφορών και προωθητικών ενεργειών στα σουπερμάρκετ αφού σχεδόν το 1/3 των ταχυκίνητων κωδικών προϊόντων που πωλούνταν σε αυτά διατίθενται υπό καθεστώς κάποιου είδους προσφοράς, εισφέροντας πάνω από 4 δισ. ευρώ στις ετήσιες πωλήσεις των αλυσίδων.
Οι ανακοινώσεις μείωσης τιμών από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, για προσφορές, εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες, μπαίνουν πλέον σε νέο πλαίσιο, το οποίο, αν και ισχύει τυπικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνέχεια προσαρμογής της εθνικής νομοθεσίας με κοινοτική οδηγία, θα τεθεί σε εφαρμογή στο προσεχές διάστημα από τα σούπερ μάρκετ, κατόπιν των απαραίτητων προσαρμογών και ερμηνευτικών οδηγιών.
Μάλιστα, όπως εκτίμησε σε ομιλία του στη Horeca ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) Αριστοτέλης Παντελιάδης, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού το νέο πλαίσιο καλών πρακτικών θα είναι σε πλήρη εφαρμογή και πρόσθεσε: «Αυτό που θα αλλάξει στην αγορά είναι ότι κάποιες προσφορές που είναι μόνο κατ’ όνομα προσφορές -συνεχείς προσφορές- θα σταματήσουν να υπάρχουν. Προσωπικά, αυτό το βλέπω υγιές», αναφερόμενος στα προϊόντα που διατίθενται σχεδόν όλο τον χρόνο με sticker χαμηλότερης τιμής.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι προσφορές, είτε αφορούν ποσοστό έκπτωσης, είτε μείωση τιμής σε απόλυτο μέγεθος (π.χ. έκπτωση 10% ή μείωση τιμής 1 ευρώ), θα υπολογίζονται με βάση τη χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος τις τελευταίες 30 ημέρες κι όχι την προτεινόμενη τιμή που ισχύει μέχρι σήμερα. Εξαιρούνται από το μέτρο νωπά και ευπαθή προϊόντα και τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά, φρέσκο γάλα, τυρί και γιαούρτι, καθώς ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός του διαστήματος 30 ημερών που ορίζει η ρύθμιση.
Επίσης, εξαιρούνται από τη ρύθμιση της χαμηλότερης τιμής των τελευταίων 30 ημερών οι προωθητικές ενέργειες του τύπου «1+1 δώρο», οι οποίες όμως θα παραμένουν στο στόχαστρο των ελέγχων για εφαρμογή τυχόν αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Εξάλλου, για την παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας για τον καταναλωτή τα προϊόντα που διατίθενται υπό τέτοιου τύπου προσφορά πρέπει να διατίθενται και μεμονωμένα στο ράφι. Δράσεις αναμένονται και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ προμηθευτών, ώστε να προκύψει περαιτέρω μείωση τιμών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας αλλάζουν άρδην τα δεδομένα σε ορισμένες κατηγορίες, κυρίως μη τροφίμων, όπως π.χ. σε απορρυπαντικά και καλλυντικά, που διατίθενται σχεδόν όλο τον χρόνο υπό κάποιου είδους προσφορά. Θεωρείται ότι ορισμένες ενέργειες προμηθευτών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καταχρηστικές, αφού ο καταναλωτής δεν έβλεπε καθαρή τιμή στο ράφι. Οπότε με το νέο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει.
ότι αφού θα μειωθούν οι προσφορές στη διάρκεια του έτους, με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας, θα επενδύονται μεγαλύτερα ποσά σε λιγότερες προσφορές, που σημαίνει ότι οι τιμές προσφοράς θα είναι πιο ελκυστικές για τον καταναλωτή. Ωστόσο, δεν προβλέπεται να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων.
Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας θα προβλέπει αυστηρές ποινές και πρόστιμα που θα φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 3 εκατ. ευρώ ανά παράβαση. Οι διοικήσεις των σουπερμάρκετ συμφωνούν, αλλά ζητούν μια δίμηνη περίοδο προσαρμογής προτού ξεκινήσει η επιβολή των προστίμων.
Ο Κώδικας έχει ισχύ όχι μόνο στα σουπερμάρκετ, αλλά στο σύνολο των λιανεμπορικών επιχειρήσεων.