ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιμάνι Πειραιά: Αισιόδοξα μηνύματα από τη διακίνηση containers Ιουλίου Κύριο

08:00 - 18 Αυγ 2020 | Ναυτιλία
Λιμάνι Πειραιά: Αισιόδοξα μηνύματα από τη διακίνηση containers Ιουλίου
Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά τον Ιούλιο, ο οποίος αποδεικνύεται ο πιο παραγωγικός μήνας μέχρι τώρα το 2020. Παρ' όλα αυτά, η διακίνηση τόσο τον Ιούλιο όσο και στη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του τρέχοντος έτους σημείωσε πτώση σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Cosco, μητρική της ΣΕΠ, η οποία διαχειρίζεται τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι, τον Ιούλιο του 2020 διακινήθηκαν συνολικά 429,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια έναντι 457,9 χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σε μία μείωση της τάξεως του 6,2%. Ωστόσο, η διακίνηση βελτιώθηκε σημαντικά από τα μόλις 373,9 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια του Ιουνίου.

Συνολικά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 η διακίνηση containers υποχώρησε κατά 6,2%, καθώς διαμορφώθηκε σε 2,838.7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έναντι 3,027.8 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αντίστοιχο ποσοστό μείωσης (-6,2%) της διακίνησης καταγράφηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα, η επίδοση του λιμανιού εν συγκρίσει με τα άλλα κορυφαία ευρωπαϊκά λιμάνια κρίνεται ικανοποιητική.

Όπως ειπώθηκε, ο Ιούλιος είναι ο πιο παραγωγικός μήνας μέχρι τώρα για το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Τον Ιανουάριο διακινήθηκαν συνολικά 423 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (+7,6% σε ετήσια βάση), τον Φεβρουάριο 414,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (+2,2% σε ετήσια βάση), τον Μάρτιο η διακίνηση περιορίστηκε στα 378,1 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (-15,4% σε ετήσια βάση), τον Απρίλιο διακινήθηκαν 392,9 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (-3,3% σε ετήσια βάση), τον Μάιο 426,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (-5,8% σε ετήσια βάση) και τον Ιούνιο διακινήθηκαν 373,9 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (-19,5% σε ετήσια βάση).

Hapag-Lloyd: Μην παρασύρεστε από τα αισιόδοξα στοιχεία

Μία εκ των κορυφαίων εταιρειών μεταφοράς containers στον κόσμο, η γερμανική Hapag-Lloyd εκτίμησε - κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου - ότι οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα, παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε τις πρόσφατες εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, μετά τη «βουτιά» στους όγκους διακίνησης τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι εμπορευματικές ροές κινήθηκαν ανοδικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κάτι που θα μπορούσε να συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Ωστόσο, η πανδημία δεν είναι σε καμία περίπτωση παρελθόν. Μία ματιά μόνο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε όλον τον κόσμο είναι αρκετή. Είναι πολύ εύκολο να αισθανθούμε αισιόδοξοι λόγω των βελτιωμένων στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά το πως εξελίσσεται η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας, Rolf Habben Jansen.

Γιώργος Γεωργίου

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 02:04 - 18 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.